Postgraduaat Energy Efficiency Services (EES) aan Hogeschool PXL

Vanaf volgend academiejaar 2014-2015 organiseert de Hogeschool PXL een nieuw postgraduaat Energy Efficiency Services (EES).

Op vrijdag 20 juni 2014 werd het project officieel voorgesteld.
Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove, die aan de voorbereiding meegewerkt heeft, was aanwezig.

Ludwig Vandenhove: “Ik vind het belangrijk dat alle instanties, die in Limburg actief zijn rond duurzaamheid, duurzaam bouwen en energie-efficiëntie, zoveel mogelijk samenwerken.
Deze nieuwe opleiding is hier een goed voorbeeld van.
Toen professor doctor Dirk Franco, coördinator van het postgraduaat EES, bij mij met het idee kwam, heb ik hem onmiddellijk geadviseerd de vzw Duurzaam Bouwen Limburg (Dubolimburg) en Infrax te contacteren.
Zij zijn nu 2 belangrijke partners.

Het past voor mij ook binnen het zoveel mogelijk eenduidig informeren van de burger in Limburg over alle activiteiten qua klimaatneutraliteit.
Uiteindelijk zouden we moeten komen tot en één loket-functie.

Volgens directeur Ben Lambrechts betekent dit postgraduaat een Europese primeur.

Hieronder vindt u de perstekst.

Hogeschool PXL lanceert postgraduaat Energy Efficiency Services (EES)

Vanaf volgend academiejaar lanceert Hogeschool PXL de postgraduaatopleiding Energy Efficiency Services (EES). Deze opleiding richt zich tot beleidsmensen uit overheden, bedrijven, KMO’s, de energie- en de bouwsector. De focus van deze opleiding ligt op energie-efficiëntie en duurzaamheid, en de opleiding werkt vanuit een multidisciplinaire invalshoek.

Voor deze opleiding werkt Hogeschool PXL samen met Dubo Limburg, Belesco, Infrax, Intelligent Energy Europe en de Provincie Limburg. De opleiding draagt bij tot het actieplan ‘Limburg gaat Klimaatneutraal’, en ook gedeputeerde Ludwig Vandenhove zet de schouders onder dit initiatief.

Er is ook een samenwerking met de PXL-opleiding Integraal innovatief duurzaam (ver)bouwen (IIDB).

Energie-efficiëntie
Dirk Franco, coördinator van het postgraduaat EES: "Duurzaamheid en energie-efficiëntie gaan hand in hand.  Hoewel energie-efficiëntie in de eerste plaats een technische notie lijkt, werken we in het postgraduaat EES toch vooral vanuit een multidisciplinaire invalshoek: niet alleen energie-efficiënte technieken dus, maar ook business- en financieringsmodellen, de beheersing van life cycle costing en een aangepaste in- en externe communicatie. Energie-efficiëntie is echt een van de uitdagingen voor de toekomst. Als we willen dat deze planeet nog lang genoeg meegaat, dan is het een absolute topprioriteit. Onze provincie heeft dat met het actieplan 'Limburg gaat klimaatneutraal' gelukkig ook begrepen."

Duurzaam (ver)bouwen
Annika Lenaerts, coördinator van het postgraduaat IIDB: "De bouwwereld staat voor grote uitdagingen. Waar duurzaamheid vroeger nog een keuzemogelijkheid was, is het de dag van vandaag een must geworden, en maar goed ook. Je bouwt geen enkel gebouw of huis meer zonder dat het aan de strenge nieuwe energie- en klimaateisen voldoet. Ons PXL-postgraduaat IIDB speelt daar heel sterk op in. Het is een concrete opleiding in samenwerking met Dubolimburg, waarin het containerbegrip 'duurzaam bouwen' vertaald wordt in heldere, praktische, haalbare targets voor alle toekomstige bouwprofessionals. De cursisten leren hoe je een volledig bouwproces op een duurzame, integrale manier kan ontwikkelen en sturen, van ontwerp, design en ligging over energietechnieken tot de concrete bouworganisatie. De opleiding biedt een goeie mix van theorie en praktijk, want we trekken ook behoorlijk wat tijd uit voor werf- en bedrijfsbezoeken."

Hogeschool PXL
Hogeschool PXL heeft het meest diverse aanbod in Limburg. Binnen 7 departementen en 2 schools of arts organiseert ze 22 basisopleidingen (19 bachelors en 3 masters) en 24 afstudeerrichtingen. Met vele postgraduaten, bachelor-na-bacheloropleidingen, na- en bijscholingen, congressen en seminaries is Hogeschool PXL toonaangevend in levenslang leren. De 100.000 jaarlijkse bezoekers van PXL-Congress bewijzen dit. Ook in praktijkgericht onderzoek staat Hogeschool PXL ten dienste van het werkveld. De vele expertisecellen van PXL-Research zijn gekend om hun vraaggestuurde no-nonsense aanpak. Met de Universiteit Hasselt werkt Hogeschool PXL doorgedreven samen in de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg. Hogeschool PXL heeft vestigingen in Hasselt, Diepenbeek en Genk, en is tweede thuis voor ruim 7.200 studenten en 875 personeelsleden.

 

Zie onder andere  PXL pakt uit met milieuvriendelijke studierichting. Het Laatste Nieuws, 21-06-2014, p. 23. Nieuwe postgraduaatopleiding voor Hogeschool PXL. De Standaard, 21-06-2014, p. 39. Hasselt: PXL lanceert postgraduaat Energy Efficiency Services. www.limburgnieuws.be, 20-06-2014. Radio 2 Limburg-journaal, 20-06-2014.

Zie ook Limburgse verwarmingscampagne een succes! van 04-06-2014, Door energiezuinige gebouwen naar een klimaatneutraal Limburg van 02-04-2014 en Gratis en onafhankelijk (ver)bouwadvies op Bouwinnovatie van 01-02-2014 op deze website.