Praktijk is de beste ervaring

Stephanie Lambrighs doet stage op het kabinet van gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

"Een student(e) onderdompelen in de praktijk is de beste leerschool", zegt Ludwig Vandenhove. "Daarom heb ik haar op vrijdag 27 februari 2015 meegenomen naar het maandelijks vakbondsoverleg (HOC/BOC) bij de provincie Limburg.

Zulke vergadering met 'de syndicaten' is niet zoals andere bijeenkomsten.
Het is een aparte stijl en heel wat aangelegenheden zijn erg technisch.

Hieronder vindt u het beknopt verslag.
Proficiat Stephanie: goed gedaan!"

Vakbondsoverleg

Op vrijdag 27 februari woonde ik mijn eerste vakbondsoverleg bij. Hoewel het allemaal wat technisch begon, luisterde ik met veel interesse naar de agendapunten van deze vergadering.

Een bijzonder interessant punt vond ik bijvoorbeeld het ontwerpreglement rond psychosociale risico’s op het werk (stress, burn-out, pestgedrag of ander ongewenst gedrag), waar ik meer bijleerde over de verruiming van de wetgeving hierrond. Zo worden bijvoorbeeld de rol van de interne en externe preventieadviseur en de vertrouwenspersoon verduidelijkt en gewijzigd. Het kwam ter sprake dat de leidinggevende nog steeds het eerste aanspreekpunt is bij problemen die de werknemer ondervindt, en dat iedereen binnen zijn functie, dus ook de leidinggevende, bereid moet zijn om hier iets aan te doen. Een werknemer die met psychosociale risico’s geconfronteerd wordt en die vindt dat het niet via de informele wijze kan worden opgelost, dient een verzoek in bij de externe preventieadviseur om een formele procedure in te roepen. De preventieadviseur bepaalt hierbij ook of het gaat om een individueel probleem of om een probleem van collectieve aard. Wat betreft stress en burn-outs, leerde ik bij dat er bepaalde elementen in overweging genomen moeten worden om af te  kunnen toetsen of deze problemen daadwerkelijk aan de werknemer zijn of haar werk gerelateerd zijn.

Een tweede punt waar ik zeer geboeid naar luisterde omdat het erg veel aan bod komt in de actualiteit, is de beveiliging van politiegebouwen als reactie op de terreurdreiging.  Daarnaast bleef ook het punt over gesco’s mij bij, al vormde dit voor mij een onderdeel van de vergadering dat moeilijker te volgen was. Hier ging het over het feit dat gesco’s vanaf 1 april 2015 gewone contractuelen worden, over het al dan niet blijven bestaan van de premies  die voor hen bedoeld zijn en over de formatieplaatsen die voor hen voorzien moeten worden. Bovendien werden twee belangrijke wijzingen overlopen, namelijk de wijziging van de regeling rond hun sollicitatieverlof en het vervallen van de verkorte opzegtermijn die ze voordien kregen.

Zie ook ‘Onduidelijkheid blijft!’ van 23-09-2014 op deze website.