Preventie is ook belangrijk voor de brandweer

“Preventie is een essentieel onderdeel van de werking van de brandweer, dus ook van onze gewestelijke brandweer Sint-Truiden.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

In het boek ‘WATER & VUUR 150 jaar brandweer Sint-Truiden’ dat naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden gepubliceerd is, schrijft burgemeester Ludwig Vandenhove hierover in de inleiding:

 

 

 

“De gewestelijke brandweer Sint-Truiden doet al lang niet meer alleen aan brandbestrijding:  aanwezigheid bij noodweer en/of stormweer (bijvoorbeeld water- of modderoverlast), bijstand bij verkeersongevallen, zieke personen, die op een appartement wonen en niet langs lift of trap naar beneden kunnen, helpen evacueren naar een ziekenhuis, wespenverdelging, enz.
Sinds een aantal jaren is hier eveneens een uitgebreide preventiefunctie bijgekomen.

Via allerhande acties en initiatieven proberen we de bevolking zoveel mogelijk duidelijk te maken hoe vuur of andere incidenten kunnen voorkomen worden. In die context zien we de brandweerkazerne dan ook als een ‘OPEN HUIS’, waar iedereen individueel of in groep terecht kan. Zo is er de jaarlijkse opendeurdag, zijn er de talrijke rondleidingen van scholen of verenigingen, enz.”

 

 

 

Burgemeester Ludwig Vandenhove heeft persoonlijk het onderdeel preventie in dat boek geschreven.
Hieronder vindt u de integrale versie van de tekst, die u op de pagina 94 en 95 van het boek terugvindt.

 

 

Preventie is een belangrijke taak voor de gewestelijke brandweer Sint-Truiden

 

 

Preventie is de laatste jaren alsmaar belangrijker geworden voor de gewestelijke brandweer Sint-Truiden.
Naast een aantal wetgevingen, decreten, koninklijke besluiten en omzendbrieven, die een verplicht advies opleggen van de brandweer bij bouwvergunningen (ééngezinswoningen uitgezonderd) of bij openingen van bejaardentehuizen, cafés, handelszaken, scholen, ziekenhuizen, enz. zijn er de talrijke sensibiliserende initiatieven naar de bevolking toe.

 

 

Wat de inspectie van gebouwen betreft, zou er een eenduidige wetgeving moeten komen. Een deel is nu federaal, een deel Vlaams, hetgeen het er voor de bevolking en de brandweerdiensten zeker niet duidelijker op maakt.

 

 

 

 

 

De tijd dat de brandweer enkel bluste, is voorbij. De brandweer moet nu ook de bevolking zoveel mogelijk bewust proberen te maken om allerlei incidenten te voorkomen of te vermijden.
Of er hier al dan niet veel rond gebeurt in een gemeente/stad of in een beschermde zone, is sterk afhankelijk van de persoonlijke ingesteldheid van de brandweerbevelhebber en/of de burgemeester(s).
De Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken probeert nu recent op dat vlak een aantal initiatieven aan te reiken aan gemeenten/steden en een coördinerende rol te spelen.
Deze preventiefunctie zou nog veel sterker moeten uitgebouwd worden met financiële middelen vanuit de overheid, maar ook vanuit de privé-verzekeringssector. Zij hebben er immers belang bij dat er zo weinig mogelijk branden en/of andere calamiteiten gebeuren.
In de stad Sint-Truiden nemen wij heel wat initiatieven op het vlak van preventie.
Enkele voorbeelden: acties naar de horecasector toe, onder andere in de kerst- en eindejaarsperiode en inzake het maximaal aantal toegelaten bezoekers, campagnes om de bevolking bewust te maken van het gevaar van CO-vergiftiging, de bevolking aanzetten om zoveel mogelijk rookdetectoren te plaatsen, controles op de gasinstallaties in de winterperiode op de zaterdagmarkt, de jaarlijkse opendeurdagen, de oprichting van de jeugdbrandweer sedert 1997, drempelverlaging van de brandweerkazerne, zodat zoveel mogelijk inwoners er terecht kunnen voor individueel advies, het organiseren van rondleidingen in de brandweerkazerne voor scholen en verenigingen, kleurboekjes rond het thema brandweer voor de allerkleinsten, poëzie in de brandweerkazerne en op de interventiewagens, enz.
Kortom, de uitdaging bestaat erin om steeds origineler initiatieven te vinden om de bevolking te sensibiliseren.

 

 

Zie ook de tekst ‘Boek ‘WATER & VUUR 150 jaar brandweer Sint-Truiden’ is een feit’ van 26 augustus 2011 op de website.