Proclamatie School Geneeskundige Hulp

Op vrijdag 25 september 2015 vond in het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT), Marcel Habetslaan 7 in Genk de proclamatie plaats van de ambulanciers van de School Geneeskundige Hulp.

De school voor geneeskundige hulp organiseert naast opleidingen voor professionele hulpverleners (ambulanciers) opleidingen voor bedrijven, scholen, instellingen en kinderopvangdiensten.

"Het PLOT wordt dikwijls vereenzelvigd met brandweer- en politieonderwijs en de School Geneeskundige Hulp wordt nog al eens uit het oog verloren", zegt bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
"Ten onrechte!
De 3 disciplines zijn even belangrijk voor het veiligheidsonderwijs in Limburg en passen perfect in de steeds meer geïntegreerde aanpak van het veiligheidsgebeuren.

PLOT organiseert 2 basisopleidingen hulpverlener-ambulancier per jaar: de 1ste opleiding start begin februari, de 2de begin september.
De opleiding (omschreven in het Koninklijk Besluit (KB) van 13 februari 1998 betreffende de opleidings- en vervolmakingscentra voor hulpverleners-ambulanciers) omvat momenteel 135 uren (ongeveer 85 uren theorie en 50 uren praktijk).

Na het succesvol afleggen van de examens volgt er een stage van 40 uren op een spoedgevallendienst.
Na een positieve stage krijgt de cursist een voorlopig brevet, waarmee er een badge 100 kan aangevraagd worden op de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.
Dit hele proces neemt ongeveer 10 maanden tot 1 jaar in beslag, afhankelijk van wanneer de stage kan plaatsvinden.
Na het behalen van het brevet en de bijhorende badge, kan de hulpverlener-ambulancier terecht in een erkende 100-dienst (brandweerdiensten of privé diensten). 

 

“Afgelopen vrijdag 25 september 2015 ontvingen 58 geslaagden hun getuigschrift: 31 geslaagden uit de opleiding die startte in september 2014 en 27 uit de opleiding die startte in februari 2015”, aldus Ludwig Vandenhove.
Proficiat aan alle laureaten.

Zie ook 5-daagse van de noodplanning van 29-11-2013 en Proclamaties in het PLOT van 01-10-2013 op deze website.

 

Tags: