Provinciaal salon Verbond van Limburgse Fotokringen (VLF) vzw

Op zaterdag 22 en zondag 23 november 2014 vond in het cultuurcentrum ‘De Bogaard’ in Sint-Truiden (Capucienessenstraat 8) het 45ste provinciaal salon van de VLF plaats.
Tegelijkertijd vierde Renovat Foto vzw het 40-jarig bestaan.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was één van de sprekers, deelde mee de prijzen en de diploma’s uit en opende officieel het salon.

Ludwig Vandenhove: “Amateur-fotografen zijn veel te bescheiden. Ik spreek dan ook liever van niet-professionele fotografen.
Als ik hun foto’s zie, is er weinig verschil te merken met sommige professionelen.

Kwalitatieve foto(‘s) blijven nog steeds belangrijk, ondanks alle selfies, die tegenwoordig in enkele minuten de wereld rondgaan.
Een goede foto is voor mij iets heel anders dan een goede selfie. Verenigingen zoals jullie, hebben dus nog wel degelijk hun nut.
Het is misschien niet van aard om nog veel jongeren aan te trekken als (bestuurs)lid en/of als vrijwilliger. Maar troost u met de gedachte dat dit een algemeen fenomeen is in het verenigingsleven.
We zouden hier naar een nieuw evenwicht moeten kunnen gaan.

Dat evenwicht is op meer beleidsdomeinen zoek. Zo schreef columnist Jan Callebaut “Machines die zichzelf beter kunnen updaten dan de leraar zijn vakliteratuur via boeken kan bijhouden, zijn essentiële instrumenten geworden” in De Morgen van vrijdag 21 november 2014 (p. 29).

De huidige besparingen in de culturele sector treffen ook het verenigingsleven.
Het is mijn overtuiging dat hiermee het sociaal weefsel serieus zal aangetast worden.

In de tentoonstelling hangen een aantal foto’s van het provinciaal domein Nieuwenhoven. En René Duchateau heeft ook al een aantal foto’s gemaakt van het (oude) Groene Huis en het nieuwe Provinciaal Natuur Centrum (PNC).
Ik zal jullie binnenkort uitnodigen om rond de tafel gaan te zitten om na te gaan of we geen gezamenlijk initiatief kunnen nemen rond foto’s van de Limburgse natuur.
Ik merk nu al dat steeds meer en meer van jullie leden natuurfoto’s nemen.

Proficiat aan alle deelnemers en zeker aan de winnaars.”


Ludwig Vandenhove overhandigde een geschenk aan voorzitter Achille Duchateau voor zijn 40 jaar voorzitterschap van Renovat Foto vzw.

Zie onder andere Provinciaal fotografiesalon in cc De Bogaard. Het Belang van Limburg / Het Belang van Sint-Truiden, 21-11-2014, p. 2.

Zie ook Bezoek Renovat aan het provinciehuis van 27-01-2014 en 21ste editie Renovisie van 28-11-2013 op deze website.