Provincie Limburg neemt beheer waterlopen over van Houthalen-Helchteren

Een goede zaak”, zegt gedeputeerde van Waterlopen Ludwig Vandenhove.

“Hoe minder waterloopbeheerders, hoe meer een eenduidig en consequent waterbeleid mogelijk is. En hoe sneller er kan gehandeld worden bij wateroverlast of droogteproblemen.”

Hieronder vindt u het persbericht.

Provincie Limburg neemt beheer waterlopen over van Houthalen-Helchteren

Op vrijdag 7 september 2018 besliste de Vlaamse Regering om de waterlopen in Houthalen-Helchteren met ingang van 1 januari 2019 te herklasseren van categorie 3 naar categorie 2. Hierdoor komen deze waterlopen in handen van de provincie Limburg.
“Dat is een goede zaak”, aldus Ludwig Vandenhove, gedeputeerde voor Waterlopen.

Enkele jaren geleden telde Limburg nog 55 waterloopbeheerders.
Niet efficiënt en een totaal versnipperd beleid. 

Om deze versnippering tegen te gaan, heeft het provinciebestuur de gemeenten en steden enkele jaren geleden aangeboden om hun waterlopen over te dragen aan het provinciale niveau.
“Op die vraag is destijds de overgrote meerderheid van de lokale instanties ingegaan”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Hierdoor hebben we het aantal bevoegde instanties reeds drastisch verminderd. Dat nu ook Houthalen-Helchteren het waterbeheer aan ons toevertrouwt is voor Limburg weer een stap in de goede richting”.

Na deze herklassering blijven er in Limburg van de vroegere 55 nog 17 waterloopbeheerders over: de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de provincie Limburg, 10 wateringen en 5 gemeenten.
“Dit zijn toch nog veel  waterbeheerders”, vindt Ludwig Vandenhove.
Het waterbeheer vergt volgens hem steeds meer expertise, zeker met de klimaatverandering met de grotere kans op overstromingen en droogteproblemen.
Door de overdracht van waterlopen aan de provincie Limburg krijgen we een efficiënter en uniformer waterbeleid met de nodige expertise en kunnen er ingeval van calamiteiten snellere beslissingen genomen worden.”

 

Zie onder andere Provincie neemt waterlopen over. Het Laatste Nieuws, 19-09-2018, p. 17.

Zie ook PS en sp.a overleggen over de Jeker (Geer) van 02-08-2018,  Beleidsplan(nen) tegen de toenemende droogte van 18-07-2018 en  Overdracht onbevaarbare waterlopen naar provincie Limburg een feit van 16-12-2015 op deze website.

Tags: