Provincie Limburg ondersteunt project e-portemonnee van Limburg.net

“Wij hebben als provincie Limburg beslist om mee in te stappen in het project e-portemonnee van de Limburgse afvalintercommunale Limburg.net.”, zegt bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove.                                                                                                                   

“E-portemonnee is een schitterend initiatief waarbij afvalpreventie gekoppeld wordt aan het principe van ruileconomie of ruilhandel.
We moeten erin slagen om alle 44 Limburgse gemeenten mee te krijgen in dit verhaal zonder dat het hen budgettair weinig of niets kost.

Waarom afvalbewuste inwoners geen gratis toegang geven voor een culturele voorstelling , een sportmanifestatie, een zwembadbezoek etc.?
Waarom de middenstandszaken niet motiveren om kortingsbonnen te geven?
Waarom De Lijn niet vragen om een extra inspanning te doen om alzo het openbaar vervoer te stimuleren? En zo zijn er tal van mogelijkheden om afvalzuinig, duurzaam en klimaatneutraal gedrag te belonen.

Als provincie Limburg willen wij alvast het goede voorbeeld geven met het toestaan van voordelige tarieven voor  het provinciaal domein Bokrijk en het Gallo Romeins Museum in Tongeren.

Er is ook een Europese dimensie aan dit project.
E –portemonnee is een goede opstap tot een mogelijke gemeenschapsmunt of een complementair muntsysteem.”

De officiële voorstelling vond plaats in de kantoren van Limburg.net, Gouverneur Verwilghensingel 32 in Hasselt.
Hieronder vindt u de perstekst.

Eigen (gemeenschaps)munt voor Limburg
Provincie zet mee schouders onder het project e-portemonnee van Limburg.net

Binnenkort kunnen alle inwoners van de provincie Limburg gebruik maken van de e-portemonnee van Limburg.net. Dankzij dit systeem worden Limburgers extra aangemoedigd in hun duurzaam gedrag: ze kunnen punten sparen, en daarmee allerlei nuttige en leuke – duurzame – dingen kopen. Het systeem was tot nu toe al in 12 Limburgse gemeenten in gebruik.

Limburg.net biedt het systeem van de e-portemonnee al sinds 2006 aan in verschillende Limburgse gemeenten. Tot vandaag is het beschikbaar voor de inwoners van Beringen, Diepenbeek, Hasselt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Lommel, Neerpelt, Overpelt, Riemst, Tongeren en Zonhoven. Al meer dan 12.500 inwoners gebruiken de e-portemonnee.

Hoe werkt het systeem van de e-portemonnee?
De e-portemonnee is een erg eenvoudige toepassing: wie een of ander duurzaam gedrag vertoont, wordt hiervoor door de gemeente of provincie beloond met punten die worden geregistreerd via zijn of haar identiteitskaart. Het aantal punten dat verbonden is aan de actie wordt op die manier weggeschreven naar een centrale database, waarop iedere gebruiker een eigen elektronische puntenrekening heeft. De verdiende punten kunnen gebruikt worden om andere duurzame diensten of producten (deels) mee te betalen. Wanneer iemand met de verzamelde punten betaalt, worden deze ook weer via de identiteitskaart in mindering gebracht. Op de website www.e-portemonnee.be kan iedereen zijn actuele puntensaldo eenvoudig raadplegen.

Welke producten en toepassingen geven recht op welke punten? En wat kan met deze punten aangekocht worden? Dat verschilt van gemeente tot gemeente, al is de grote gemene deler wel dat alles in het teken staat van duurzaamheid. Enkele mooie voorbeelden van welk gedrag recht geeft op punten: thuiscomposteren, aankoop in een kringwinkel, het bijwonen van een info-avond over duurzaam verwarmen,…. En die punten kunnen op hun beurt weer gebruikt worden voor onder meer spaarlampen, een Lijnkaart, kortingsbonnen....
Voor de volledige lijst verwijzen we naar www.e-portemonnee.be

Versterking e-portemonnee dankzij toetreding Provincie
Het systeem wordt vanaf vandaag dus uitgebreid met acties van het provinciebestuur. Momenteel is het provinciale aanbod nog beperkt, maar het is de bedoeling dit op termijn uit te breiden.

Walter Cremers, voorzitter van Limburg.net zegt: “We zijn blij dat we onze e-portemonnee vandaag kunnen aanbieden aan alle Limburgers. Het systeem veruitwendigt de missie en visie van Limburg.net in al haar aspecten. We belonen immers het duurzame gedrag van onze inwoners. Dit systeem heeft alleen maar winnaars.”

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van provincie Limburg benadrukt het belang van de e-portemonnee voor de provincie: "De Provincie Limburg zet zwaar in op duurzaamheid. Wij willen immers dat toekomstige generaties van een even mooi en net Limburg kunnen genieten als wijzelf. Daarom geloven we in dit project en verankeren we het graag mee in ons provinciaal beleid."

De gemeenschapsmunt in Europa?
De e-portemonnee is een toepassing die Limburg.net verder ontwikkelde in het kader van het Europese CCIA-project (Community Currencies in Action). Samen met andere partners uit onder andere London, Amsterdam en Nantes wordt gewerkt rond het inzetten op de ontwikkeling van de gemeenschapsmunt of complementair muntsysteem. Het Interreg IVB Noordwest Europa-programma zorgt voor de subsidies. De samenwerking laat uiteraard toe om op grotere schaal aan kennisdeling te doen. Zo bezoeken vandaag de projectpartners de collega’s van Limburg.net. “Wij werken al een tijdje constructief mee aan de uitbouw van complementaire muntsystemen in Europa. Zo wisselen we bijvoorbeeld ervaringen uit met Limburg.net (en andere Europese projecten) en brengen we onze knowhow in kaart om een basis te leggen voor verdere experimenten met complementaire munten,” zegt Jacques Stern, directeur van het Crédit Municipal de Nantes.

Zie onder andere de tekst ‘Kringloopwinkels en …?’ van 21 oktober 2013 op deze website en het bekijk het item op TVL http://www.tvl.be/nl/2014-04-02/betalen-met-milieuvriendelijkheid-de-e-portemonnee/

Zie ook E-portemonnee gaat open voor alle Limburgers. Het Belang van Limburg, 03-04-2014, p. 27. Cadeautjes verdienen met duurzaam gedrag. Het Nieuwsblad, 03-04-2014, p. 23. Puntensysteem van Limburg.net voor hele provincie. De Standaard, 03-04-2014, p. 31. Eigen gemeenschapsmunt voor Limburg. www.fairfin.be, 03-04-2014.

 

 

 

 

        

Tags: