Realistische en betaalbare projecten, geen afdankingen en geen belastingsverhogingen!

Dat zijn de klemtonen, die de sp.a in de stadsbegroting 2012 van Sint-Truiden wil leggen.

Burgemeester 
Ludwig Vandenhove, sedert begin jaar eveneens bevoegd voor begroting: “Gemeenten en steden hebben het financieel steeds moeilijker en Sint-Truiden ontsnapt hier niet aan.

Dit blijkt nu weer bij de opmaak van de begroting 2012. 

De economische crisis zorgt voor minder belastingsontvangsten en de federale staat en de Vlaamse overheid schuiven alsmaar meer taken af naar de lokale besturen zonder dat hier financiële middelen tegenover staan, zoals recent de pensioenlasten voor de lokale ambtenaren. Bovendien zijn er de problemen met Dexia en de Gemeentelijke Holding.

Dit alles betekent dat we als stad meer dan ooit duidelijke beleidskeuzes moeten maken en alle luxeprojecten dienen te vermijden.

De sp.a staat voor een goede (basis)dienstverlening aan de burger en deze willen wij eveneens in 2012 garanderen. 

Tewerkstelling zal ook in 2012 in functie staan van de dienstverlening, maar dit zal ons als sp.a niet beletten bijzondere aandacht te hebben voor die personen, die het extra moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.”

Met deze aanpak bewijzen de sp.a-verkozenen nog  maar eens dat ze de stad ernstig willen besturen met een beleid op mensenmaat. 

“Ernstig besturen wil ook zeggen dat begrotingsbesprekingen niet gelekt worden naar de pers, zoals vorige week is gebeurd, zeker omdat de bekendgemaakte cijfers in de pers louter gebaseerd zijn op gegevens van de diensten en nog niet het voorwerp uitgemaakt hebben van ernstig politiek overleg.
Ik hoop dat alle meerderheidspartijen en schepenen voldoende gezond verstand aan de dag leggen om uiteindelijk tot een goede begroting 2012 te komen.”, besluit
Ludwig Vandenhove.

In Het Laatste Nieuws van zaterdag 10 december 2011 wordt
Ludwig Vandenhove geciteerd:

‘Volgens de burgemeester zelf gaan de besprekingen wel de goede richting uit en kan er in januari een voorstel besproken worden tijdens de gemeenteraad. “Die te zoeken 3 miljoen euro zijn wel voorbarig.”, stelt Vandenhove. “Voorlopig is het moeilijk om een bedrag op het tekort te plakken. We kunnen nu zorgen voor een spreiding van de aanwervingen, zoals we bij de politie de nieuwe korpschef pas later zullen vervangen. Ontslagen zullen er niet vallen, daar ben ik formeel in. En extra belastingen zullen er ook niet komen.”’ 

Zie onder andere ook de tekst ‘CD&V en Open VLD keuren begroting af’ van 23 maart 2011 op deze website.