RivierPark Maasvallei verdubbelt troeven!

Op zondag 25 augustus 2013 werd het grensoverschrijdend landschapspark RivierPark Maasvallei (Nederland en België) officieel op gang geschoten met een groots openingsfeest aan de oever van de Maas in Rotem (Dilsen-Stokkem).

De Nederlands Limburgse gedeputeerde Patrick Van der Broeck (bevoegd voor Ruimte en Infra) en Limburgse Limburgse gedeputeerden Igor Philtjens (onder andere bevoegd voor Toerisme en Cultuur) en Ludwig Vandenhove (bevoegd voor onder andere Natuur en Milieu, voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en voorzitter van het Grindwinningscomité) gingen met een vlot de Maas op om het officiële lint door te knippen.

Voordien waren ze, samen met een aantal andere verantwoordelijken en politici, geïnterviewd door Nic Baltazar en Frank van Pamelen in de feesttent.

Igor Philtjens en Ludwig Vandenhove geraakten veilig (maar nat!) terug aan de oever, hun Nederlandse collega moest opgepikt worden door de brandweer van Maasmechelen.

“RivierPark Maasvallei is een bijkomend uniek project om de Maas ‘echt te beleven’.
Het betreft een mooie combinatie van aanpak van overstromingen en verdere natuurlijke beheersing van de Maas, nieuw ontsloten natuurgebieden met een toename van de biodiversiteit en het opwaarderen van het cultuurhistorisch erfgoed in Maaslandse dorpjes en gemeenten.

Op het vlak van recreatie (onder andere wandelen en fietsen), toerisme, milieu en natuur biedt deze grensoverschrijdende samenwerking extra- troeven.
We moeten bekijken of er nog geen nauwere samenwerking mogelijk is op deze beleidsdomeinen tussen Nederland en België.

Ondanks alle mooie en zelfs uitzonderlijke plaatsen, die we in Limburg hebben, moeten we bescheidenheid aan de dag blijven leggen.
Deze gebieden zijn op zich zo uniek en waardevol dat ze zich zelf wel zullen verkopen.
Buitenlandse en binnenlandse toeristen zullen ze gaandeweg ontdekken.
Natuurlijk moeten we promotie maken, maar de mond aan mond reclame is hier het beste middel.”

“De oversteek naar Nederland met het RivierPark is belangrijk. We moeten over de grens kijken, net zoals zij dat bij ons doen. En onderzoeken of we kunnen inpikken op sommige initiatieven. Toerisme en natuur stoppen niet aan de grenzen”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove. (1)

“Ja, ik was dus weer in het Maasland.
Sommigen gaan nog denken dat ik er een vriendin heb, maar ik moet nu eenmaal vaak in het Maasland zijn gezien mijn bevoegdheden.”

  1. VANDENREYT, C. Dossier: 10 miljoen euro voor natuur en toerisme in RivierPark. Het Belang van Limburg, 17-08-2013, PLUS, pp 4-5.

 

Zie onder andere RivierPark Maasvallei verdubbelt troeven, www.limburg-actueel.be, 23-08-2013.

Zie ook Natuurverenigingen moeten samenwerken van 05-07-2013 en ‘In de Ban van de Bever’ van 09-07-2013 op deze website.

 

Tags: