Senioren: groep met veel kans om in de armoede terecht te komen!

De stedelijke seniorenraad heeft naar aanleiding van het ‘Europees jaar van de bestrijding van de armoede en sociale uitsluiting’ in 2010 een analyse gemaakt van de armoedeproblematiek in Sint-Truiden bij de groep van senioren.

Schepen van senioren Johnny Vangrieken en burgemeester Ludwig Vandenhove: “Dit is nog maar eens een bewijs dat de stedelijke seniorenraad zich niet beperkt tot het geven van adviezen, maar ook zelf initiatieven neemt.”.

 

De bedoeling van dit document is vooral alle lokale beleidsmakers ‘wakker te schudden’ en op basis van deze analyse na te gaan welke concrete initiatieven er op de diverse beleidsdomeinen kunnen genomen worden, precies om te vermijden dat ouderen en senioren op of onder de armoedegrens terecht komen.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale tekst van het voorwoord dat schepen Johnny Vangrieken en burgemeester Ludwig Vandenhove voor deze brochure geschreven hebben.

 

 

Een hele dikke proficiat aan de stedelijke seniorenraad dat ze naar aanleiding van het ‘Europees jaar van de bestrijding van de armoede en sociale uitsluiting’ in 2010 zich verdiept hebben in deze problematiek voor wat de stad Sint-Truiden betreft. Hiermee bewijst deze adviesraad nog maar eens dat ze zich niet enkel beperkt tot het geven van adviezen, maar ook zelf initiatieven neemt.

 

 

Dat onze maatschappij veroudert en verkleurt, is een bekend gegeven. Wat dit laatste betreft, is het bijvoorbeeld opvallend dat er enkele weken terug voor het eerst in ons meer dan 17 jaar als uitvoerende mandatarissen (schepen en burgemeester) een gouden bruiloft plaatsvond van een allochtoon gezin. Wellicht de eerste allochtone gouden bruiloft in onze stad!

 

 

Dit geldt des te meer voor Haspengouw en Sint-Truiden met een sterk verouderde bevolking.

 

 

Senioren zijn één van de bevolkingsgroepen, die het snelst in de armoede dreigen terecht te komen. En die armoede kan zich onder verschillende vormen uiten: voeding, gezondheidszorg, woning, minder kunnen participeren aan het sociaal gebeuren, etc.

 

 

Op armoede rust nog steeds een taboe. Daarom is er veel verdoken armoede, met andere woorden, personen en/of gezinnen, die er niet durven voor uitkomen. Vaak gaat het over mensen uit onze, al dan niet directe, omgeving zonder dat we dat beseffen of weten.

Als beleid moeten wij het armoedeprobleem horizontaal, over alle beleidsdomeinen heen, aanpakken.
Deze cijfers bevestigen dit nog maar eens.
De stad en het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) hebben op dit vlak al heel wat initiatieven genomen, maar het kan en het moet nog beter. En in tijden dat er op alle beleidsniveaus bespaard moet worden, zou hier precies meer geld moeten naartoe gaan. Immers, dit geld komt snel in het economisch circuit terecht.

 

 

Deze studie van de stedelijke seniorenraad is een extra instrument in handen van alle betrokken ambtenaren en lokale politici om nog meer aandacht te hebben voor deze problematiek en vooral om bijkomende maatregelen te nemen op het niveau van de stad Sint-Truiden.

 

 

Overleg is hiertoe de aanzet, ook met kansarme senioren zelf.

 

 

Wij zijn er klaar voor.

 

 

Veel leesgenot!

 

 

Johnny Vangrieken
schepen van senioren

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester

 

 

Wie de volledige bundel van de stedelijke seniorenraad rond ‘Senioren en armoede’ wil ontvangen, kan een e-mail sturen naar burgemeester@sint-truiden.be.