Sint-Truiden verdient een hondenvijver

“De stad Sint-Truiden verdient een hondenvijver.", zegt gemeenteraadslid en gedeputeerde voor dierenwelzijn Ludwig Vandenhove.
"Ik ben al een tijdje bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden in het provinciaal domein Nieuwenhoven."

 “Het kan ons imago als diervriendelijke stad alleen maar verhogen.", aldus Ludwig Vandenhove.

 Hieronder vindt u het persbericht.

Komt er in Sint-Truiden dan toch een hondenzwemvijver?

De talrijke hondeneigenaars en hondenscholen op het grondgebied van Sint-Truiden hebben nood aan een hondenzwemvijver, bijvoorbeeld op het domein ’t Speelhof.
N-VA zal deze vraag komende maandag 25 augustus 2014 op de gemeenteraad van Sint-Truiden laten agenderen.

De sp.a-fractie zal deze vraag zeker steunen, omdat:
-dit onderwerp was opgenomen in het sp.a-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012;

-Ludwig Vandenhove, sp.a-gemeenteraadslid en gedeputeerde bevoegd voor dierenwelzijn en het domein Nieuwenhoven, al sinds april 2014 laat onderzoeken om een hondenvijver aan te leggen in de buurt van de hondenweide in het domein Nieuwenhoven.

“Ik heb hiertoe opdracht gegeven aan de betrokken provinciale ambtenaren”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
“De bedoeling was om ter hoogte van de hondenweide een poel uit te graven,  waarin de honden verkoeling zouden vinden.
Naast de hondenweide werd er echter gegraven tot op 1,20 meter en geen water gevonden.
Het aanvoeren van water - via de waterput (met grondwater) in de buurt van de visvijver – naar de hondenweide, vereist een ingewikkelde constructie.
Gebruik maken van het water van de nabijgelegen Kelsbeek is niet onmiddellijk een optie omdat de beek veel te laag ligt (3 meter lager).
Stromend water aanvoeren op het domein Nieuwenhoven is (voorlopig) dus een probleem, maar er wordt verder over nagedacht”, besluit Ludwig Vandenhove.
In het slechtste geval moet er uitgekeken worden naar een locatie waar de grondwatertafel hoger ligt.

Naast de hondenvijver in Gent (sinds 2011), zou Sint-Truiden de 2de plaats in België zijn waar honden terecht kunnen om vrij te zwemmen.

Veel honden zijn verzot op water en zwemmen. Het zwemmen levert de honden ook een aantal voordelen op: honden die regelmatig zwemmen, voelen zich beter, zijn sterker, fitter en lopen minder risico op de ontwikkeling van allerlei ziektes.  Bovendien is zwemmen een fijn tijdverdrijf en zorgt het voor de nodige afkoeling op warme dagen.
Zwemmen remt daarenboven de artrose of gewrichtsslijtage  - die ontstaat door beschadiging van het kraakbeen in de gewrichten – af. Tijdens het zwemmen worden de gewrichten bewogen zonder dat ze echt zwaar belast worden. Het niet belasten van de poten vermindert de druk op de gewrichten waardoor er minder kraakbeenbeschadiging ontstaat en het minder pijnlijk is om de al versleten gewrichten te bewegen. In tegenstelling tot de favoriete balspelletjes op een grasveld  – waarbij plotselinge bochten worden gemaakt met een overbelasting van  gewrichten, pezen en banden tot gevolg – vermindert zwemmen de kans op pees- en  bandscheuring.

Sp.a Sint-Truiden en gedeputeerde Ludwig Vandenhove in het bijzonder hopen dat er – in het belang van de honden en hun baasjes – een oplossing voor Sint-Truiden uit de bus komt.

Zie ook volgende teksten op deze website Toekomst provinciaal dierenwelzijnsbeleid verzekerd van 25/01/2014 en   Sint-Truiden 2.0 van 10/09/2012.
In de geschreven pers kan u de artikels op Limburg Actueel Sint-Truiden plant eerste Limburgse hondenzwemvijver (21/08/2014) en in Het Belang van Limburg Honden krijgen eigen zwemvijver (22/08/2014) over dit onderwerp nalezen.