Sp.a wil realistische plannen voor een nieuwe sporthal!

Sp.a Sint-Truiden wil een nieuwe sporthal, maar… .


Sp.a Sint-Truiden pleit al meer dan 2 jaar voor een nieuwe sporthal, maar gelooft niet in de plannen van CD&V en Open VLD om dit op de Veemarkt te doen.
Wij zijn eerder voorstander van de bouw van een nieuwe sporthal samen met de onderwijsnetten. Zo kunnen de scholen er tijdens de dag gebruik van maken en de clubs ’s avonds en in de weekends.
Dit is de meest efficiënte besteding van belastingsgeld”, zeggen schepen van sport
Bert Breesch/> en burgemeester
Ludwig Vandenhove/>.

Voor het vrij onderwijs denken we bijvoorbeeld aan de Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw (vestiging Sint-Truiden) of de Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw (vestiging Zepperen), waar er blijkbaar noden zijn, maar wij zijn bereid om alle mogelijkheden te onderzoeken.
Voor het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap gaat het over de sporthal in de Jodenstraat, die uitgebreid en/of vernieuwd kan worden.

De plannen van CD&V en Open VLD om een sporthal op de veemarkt te bouwen zijn qua kostprijs (1,5 miljoen EUR) en qua timing (juli 2012) compleet irrealistisch.
Door het ‘afschieten’ van de plannen van de sp.a proberen ze nu de sportclubs wijs te maken dat er toch nog een bijkomende sporthal zou komen voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012.

Nog dit: het is precies de sp.a, die ervoor gezorgd heeft dat de sportbeoefenaars en -clubs hun sport betaalbaar en goedkoop konden blijven uitoefenen door akkoorden te maken voor het huren van de sporthallen in het asielcentrum van Bevingen (Fedasil) en in de Jodenstraat. Zo is er ook veel belastingsgeld uitgespaard, want moest er niet onmiddellijk een nieuwe sporthal gebouwd worden.”, aldus Ludwig Vandenhove.


Maar er zijn nog heel wat andere elementen, die pleiten tegen de bouw van een sporthal op de Veemarkt:

-          een oppervlakte bebouwen van ongeveer 2 000 m²/> en de bijkomende inname van parkings voor de gebruikers van de sporthal, is nefast voor de wekelijkse rommelmarkt en voor het huidig en noodzakelijk parkeerpotentieel.
Dit laatste geldt zeker sedert de private Cicindriaparking betalend is en sedert de invoering van het nieuwe parkeersysteem in de binnenstad vanaf maandag 10 oktober 2011;

-          dezelfde redenering gaat op voor de gebruikers en bezoekers van het jeugdcomplex van Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV), van de Koninklijke Leopold Tennisclub en de bezoekers en het personeel van het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo (RZST), die de parking van de Veemarkt gebruiken;

-          de (parkeer)druk, die er nu al in dit stadsgedeelte is (Begijnhof, Haardstraat, Parkstraat, etc.), zal nog toenemen;

-          eind vorig jaar was de CD&V nog vragende partij voor een globaal masterplan voor de hele omgeving en tegen alle concrete plannen voor de Begijnhofsite, het domein Speelhof, de Veemarkt, etc.
De partij maakt blijkbaar (weer) een bocht van 180 graden;

-          de investering in de pas aangelegde parking voor mobilhomes - belangrijk voor het toerisme - is verloren geld, want precies daar komt de sporthal;

-          andere tijdelijke evenementen, zoals skatehappenings voor de jongeren, circussen, etc. zullen niet meer mogelijk zijn;

-          op één van de percelen in kwestie rust een recht van opstal dat geldig is tot 30 maart 2020. Ook dit is onbegrijpelijk: immers vorig jaar werd dit recht van opstal nog unaniem door alle politieke partijen, dus ook CD&V en Open VLD, verlengd met 9 jaar.
Voor het eventueel opzeggen van deze overeenkomst zal de stad zwaar moeten betalen;

-          de terreinen van de huidige tennisclub zijn bouwgrond. Dit wil zeggen dat een mogelijk bouwproject bezwaard wordt met een sporthal in ‘de achtertuin’.

-          het bouwen van een sporthal is de taak van de stad en niet van het Autonoom Gemeentebedrijf Sint-Truiden (AGOST).
Als sp.a blijven we waarschuwen voor de vele projecten en de omvang ervan, die AGOST op zich neemt. Dit is de reden waarom de sp.a ontslag genomen heeft uit AGOST, net zoals de vertegenwoordigers van de privé-sector.
Als het financieel misloopt met AGOST moet de stad Sint-Truiden alles waarborgen en draait de Sint-Truidense belastingsbetaler ervoor op.
Blijkbaar leren sommige gemeentebestuurders niets uit dossiers, zoals Dexia of de Gemeentelijke Holding. Autonome gemeentebedrijven ontsnappen immers aan de democratische controle van gemeenteraden en zij zijn ook een fiscaal instrument, waarbij Belasting op Toegevoegde Waarde (BTW) kan afgetrokken worden. Met andere woorden, inkomsten, die inmiddels de federale overheid derft.
En wie draait daarvoor op? Juist alle Belgische belastingsbetalers, dus ook de Sint-Truidense.

“Wij willen ons beleid qua sport in de breedte, waarbij iedereen haar/zijn sport zo goedkoop mogelijk, zo dicht mogelijk bij huis en in zo ideaal mogelijke omstandigheden kan uitoefenen, blijven verder zetten, maar de plannen voor deze sporthal op de Veemarkt passen daar geenszins in.”, besluit
Bert Breesch/>.
“Bovendien wordt de stedelijke sportraad totaal gepasseerd en genegeerd in dit dossier. Zij worden er op geen enkele manier bij betrokken.”

Zie onder andere ook de teksten ‘Politieke spelletjes in plaats van aandacht voor de sport!’ van 12 februari 2011 en ‘SPOTS november 2011 in/> de brievenbus!’ van 2 november 2011 op deze website.