Stadsbestuur Sint-Truiden draait zwembadpersoneel rad voor de ogen

“De belofte was duidelijk: alle personeel zou met dezelfde rechten en loonvoorwaarden aan boord kunnen blijven bij de overname van het stedelijk zwembad door de privé-sector.
Dat is verschillende malen gezegd tijdens gemeenteraadszittingen na vragen door sp.a fractieleider Gert Stas”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Ten aanzien van de Socialistische overheidsvakbond is recent nog gegarandeerd vanwege het stadsbestuur dat met de private partner een akkoord is bereikt over de overname van deze personeelsleden aan gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden.  Maar nu blijkt uit concrete gesprekken tussen de commerciële speler en de individuele personeelsleden dat de beloften van het stadsbestuur niet nagekomen worden.

Er is totaal geen sprake van een collectieve overname. Wel van een stopzetting van de bestaande arbeidsovereenkomst met de mogelijkheid om een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te gaan, maar aan veelal mindere arbeidsvoorwaarden in een sfeer van tijdsdruk en onvoldoende transparantie.
Dat blijkt uit de gesprekken tussen de privé-partner en de betrokken personeelsleden.

En zeggen dat individuele schepenen tot voor enkele weken nog het tegendeel beweerden als personeelsleden hen aanspraken.
Woordbreuk, lafheid, ik heb daar geen andere woorden voor.

Van de personeelsleden wordt verwacht dat zij hun nieuwe contract met veelal slechtere voorwaarden als nu tekenen tegen 15 augustus 2020.
Waarom is alles ineens zo dringend en wordt zoveel druk uitgeoefend als het zwembad als het zwembad pas opengaat in april volgend jaar?
Wat gebeurt er met de personeelsleden, die weigeren het ‘slechtere’ contract te tekenen?
Wat gebeurt er met hun huidige contract dat wordt stopgezet eind december? Zal het stadsbestuur deze personeelsleden een opzegvergoeding betalen?

Ik ben het eens met de Algemene Centrale Openbare Diensten (ACOD), Lokale en Regionale Besturen: het gaat hierbij over een weloverwogen en doordachte strategie én van de betrokken private firma, én van de stad. Dus heeft de CD&V-Open Vld-N-VA diverse keren de waarheid niet gezegd tijdens gemeenteraden.

Afbraak van de rechten van het personeel, een slechtere dienstverlening en duurdere tarieven: dat zullen de gevolgen van de privatisering van het zwembad in Sint-Truiden zijn.
Hetzelfde verhaal als overal: privatiseren is duurder in plaats van goedkoper en de privé-partner krijgt een gegarandeerde opbrengst, lees winst.”

Hieronder vindt u het persbericht van ACOD, Lokale en Regionale Besturen. (1)