Startmoment Connecterra

Op vrijdag 28 juni 2013 vond het startmoment plaats van Connecterra, de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen (Eisden/Maasmechelen-Lanklaar/Dilsen-Stokkem).

Het Nationaal Park Hoge Kempen is de laatste jaren uitgegroeid tot het uithangbord van de provincie Limburg qua groen en natuur.

Connecterra is geen bestaand woord, we zouden er de samenstelling in kunnen zien van ‘connecteren’ en ‘terra’, wat de betekenis van ‘verbonden met de aarde’ suggereert.

Ik heb een dubbel gevoel bij dit startmoment.”, zei gedeputeerde en voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw Ludwig Vandenhove.

“Enerzijds ben ik blij dat het zover is en ik wil iedereen bedanken, die daar op de een of andere manier heeft toe bijgedragen.
Niemand zal het mij kwalijk nemen dat ik projectleider Johan Van Den Bosch persoonlijk bedank.
Johan staat op met dit project en gaat ermee slapen.
Het is fijn om als gedeputeerde zo een project te erven, waar ik tot nu toe zelf weinig heb moeten aan doen.

Anderzijds betekent zo ‘een erfenis’ dat je alle problemen mee overneemt, ook al moeten  deze sterk gerelativeerd worden.
Het project kent heel wat partners en dan is het normaal dat er al eens misverstanden zijn.
Ik heb mij voorgenomen de komende weken een aantal contacten te nemen om het een en ander uit te klaren.

Dit is een concrete realisatie, die tastbaar en zichtbaar is, ook in het kader van Limburg Sterk Merk (LSM) en het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK).

Ik hoop dat er dit weekend al heel wat bezoekers komen.”

Hieronder vindt u de perstekst.

CONNECTERRA GAAT VAN START!

MAASMECHELEN/DILSEN-STOKKEM – Vandaag heeft Ludwig Vandenhove, Limburgs gedeputeerde voor Leefmilieu en voorzitter van Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw, de start gegeven van het project CONNECTERRA. “Dit project beoogt de realisatie van de langverwachte hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen in Eisden (Maasmechelen) en Lanklaar (Dilsen-Stokkem). Vandaag starten we met een netwerk van 18 km bewegwijzerd wandelpad.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove (SP.A)

Op een circa 60 ha groot terrein van de voormalige steenkoolmijn van Eisden, worden de komende maanden en jaren een aantal investeringen gepland met als doel het mooiste panorama van Vlaanderen en een spectaculair inloopgebied voor het Nationaal Park Hoge Kempen te realiseren. Op het snijvlak van natuurbehoud, recreatie, toerisme en zorg voor het cultureel erfgoed, wordt CONNECTERRA een proeftuin voor duurzame ontwikkeling én een natuurgerichte toeristische bestemming. Het is de eerste realisatie binnen de toeristisch-recreatieve bestemming “Terhills”.

Zo starten nog deze zomer de werken aan een multifunctioneel Onthaalpaviljoen, vervolgens wordt de westelijke Schachtbok toegankelijk gemaakt voor het publiek en krijgt de top van de lange terril een eigentijds Uitkijkpunt. Onderhandelingen met partners uit de academische, culturele en ecologische wereld zijn lopende om de aantrekkelijkheid van de site met bijkomende en weloverwogen investeringen te verhogen voor omwonenden en bezoekers.

Trouw aan de missie van het allereerste Nationaal Park in de wereld, namelijk “For the benefit and enjoyment of the people” (1872, Yellowstone National Park), willen de initiatiefnemers echter niet langer wachten om het publiek welkom te heten en hen deze zomer al laten genieten van wat allicht het mooiste panorama van Vlaanderen is. Daartoe werden sinds maart van dit jaar enorme hoeveelheden zwerfvuil en sluikstort opgeruimd, draadafsluitingen verwijderd, paden en trappen aangelegd of hersteld.

Een netwerk van 18 km bewegwijzerd wandelpad werd aangelegd, bewegwijzerd en in een handige wandelkaart gegoten. Bijzonder is alvast de samenwerking met de Tuinwijk 2020 vzw en Stichting Erfgoed Eisden om ook in de tuinwijk van Eisden een Erfgoedwandeling te bewegwijzeren. Zo wordt de relatie van de tuinwijk met de voormalige steenkoolmijn versterkt. Beiden zijn immers samen met onder andere het Nationaal Park en de mijnsites in Genk, kandidaat UNESCO-Werelderfgoed.

In de schachtbok werd een eenvoudig en tijdelijk “pop-up” onthaalpunt gerealiseerd. “Hier kunnen bezoekers 4 maanden lang, van 30 juni tot 30 oktober (van 10.00u tot 18.00u, niet op maandag), terecht voor een toegangsticket, een wandelkaart en een drankje. Ze kunnen zich er informeren over het gebied en haar toekomstplannen. Een heel team van vrijwillige Rangers werd opgeleid om als gastheer in het gebied op te treden. Groepen kunnen hen boeken of een evenement ‘op maat’ laten opmaken. Bovendien staan elke zondag Rangers klaar om van hun aanbod te laten proeven.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Na de succesvolle ontwikkeling van de vijf andere toegangspoorten –Kattevennen (Genk), Lieteberg (Zutendaal), Station As (As), Pietersheim (Lanaken) en Mechelse Heide (Maasmechelen)– wordt met Connecterra het sluitstuk gevormd van de ontwikkeling van de bezoekersopvanginfrastructuren in het kader van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Deze actie kadert in het Europese Interreg IVB-project WECAN (Working together for Economically prosperous Communities through Assets of Natural Heritage), een project dat onderzoekt hoe het natuurlijk erfgoed een stimulans kan betekenen voor de economische groei van een regio. Visitor Payback, het stimuleren van bezoekers om vrijwillig hun financieel steentje bij te dragen, is één van de 4 thema’s die in dit project door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw samen met partners uit Noord-Frankrijk en Wales onderzocht worden. Het project geniet hiervoor de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via Interreg IVB, Noordwest-Europa.

Zie onder andere Connecterra nieuwe hoofdtoegang Hoge Kempen, TVL-nieuws, 28 juni 2013; Nationaal Park opent een panoramapoort, Het Nieuwsblad, 29 juni 2013, p.40; Hoofdpoort Nationaal Park in Eisden eindelijk open, Het Belang van Limburg, 29 juni 2013, p.28.

Zie ook 'Limburg, green & clean' van 30 januari 2013 en Ik begrijp het niet (meer)! van 6 juni 2013 op deze website.

Tags: