Stedelijke jeugddienst ‘Ambassadeur van het luisteren’!

Sint-Truiden heeft als eerste Vlaamse stad de titel ‘Ambassadeur van het luisteren’ gekregen van de Kinder- en Jongerentelefoon Vlaanderen.

Wij zijn erg fier op die prijs.”, zeggen schepen van jeugd Els Sneijers en burgemeester
Ludwig Vandenhove.

Het bevestigt dat wij communicatie, informatie en inspraak van de bevolking in het algemeen en van kinderen en jongeren in het bijzonder belangrijk vinden”.

 

 

 

 

De kinderraad van Sint-Truiden is maar één van de vele instrumenten waarvan gebruik gemaakt wordt om kinderinspraak en -participatie te bevorderen.

 

 

De Kinder- en Jongerentelefoon heeft dit jaar voor het eerst, met steun van Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Pascal Smet, de campagne ‘Luisteren is een kunst’ opgezet en de prijs ‘Ambassadeur van het luisteren’ kadert in dit opzet.
De Vlaamse overheid, provincies en gemeenten en steden konden zich kandidaat stellen voor deze prijs.

 

 

 

 

 

Els Sneijers en
Ludwig Vandenhove: “De stad Sint-Truiden en de stedelijke jeugddienst winnen de titel ‘Ambassadeur van het luisteren’ dankzij de bestaande inspraakmethoden en de specifieke benadering naar de kinderen toe.

Het ingediende project draagt de titel ‘Gemeenteraad heeft oor voor kinderraad’.

 

 

Tijdens de laatste gemeenteraad van maandag 22 november 2010 kregen alle gemeenteraadsleden, schepenen en de burgemeester ‘een eisenbundel’, het ‘kindercharter 2011-2013’, met punten, die de leden van de kinderraad graag zouden gerealiseerd zien. Ook ontvingen zij een origeel aandenken in de vorm van een kunstwerkje dat een luisterend oor voorstelt.

 

 

 

 

 

Begin dit jaar kregen de 33 kindergemeenteraadsleden de opdracht om naar hun leeftijdsgenoten (6- tot 12-jarigen) te luisteren en te polsen naar hun behoeften en noden onder de noemer ‘kinderen in actie’.
De resultaten van deze bevraging werden verzameld en de meest haalbare ideeën werden vertaald in een 20-tal actiepunten onder de noemer ‘kindercharter 2011-2013’.

 

 

Net zoals in het verleden, zullen we er nu opnieuw alles aan doen om deze suggesties om te zetten in de praktijk en de kinderraad, lees kinderbevolking, systematisch op de hoogte te houden van de afhandeling en te betrekken bij de uitvoering ervan.”

 

 

Met dit winnend project verwerft de stad Sint-Truiden het kunstwerk ‘Antenna’ van kunstenaar Johan Tahon.
Niemand minder dan ‘kunstpaus’ Jan Hoet had op zaterdagnamiddag 4 december 2010 het koude en slechte weer getrotseerd om dit werk te komen overhandigen aan de kinderraad van Sint-Truiden en er de nodige toelichting bij te geven.

 

 

 

 

 

“Het kunstwerk krijgt voorlopig een plaats in de gebouwen van de stedelijke jeugddienst, Gazometerstraat 1-3, maar momenteel proberen we met kunstenaar Johan Tahon te onderzoeken om hetzelfde werk in een ander materiaal te maken, zodanig dat het buiten kan opgesteld worden.
Het zou ons beleid van ‘kunst in de openbare ruimte’ weer meer concrete gestalte geven.”, besluit burgemeester
Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

Zie onder andere de tekst ‘Debat met de kinderraad!’ van 5 november 2008 op deze website.

 

Hierover is ook een artikel verschenen in De Weekkrant van 1 december 2010,  in het Nieuwsblad en LimburgActueel van 6 december 2010 en in De Weekkrant van 8 december 2010.