Stephan Vanfleteren present

Omwille van Covid-19 is de overzichtstentoonstelling van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren in FOMU (Fotomuseum) in Antwerpen (Waalsekaai 47) verlengd tot en met zondag 13 september 2020 (vanaf donderdag 25 oktober 2019).

De moeite waard, alleszins dat vinden mijn echtgenote Sonja en ikzelf.
We zijn echte liefhebbers van Stephan Vanfleteren”, zegt Ludwig Vandenhove. “Vandaar dat we op de druilerige zaterdag 4 juli 2020 afgezakt zijn naar Antwerpen.
Het was de eerste maal dat wij het FOMU bezochten.

  

Stephan Vanfleteren is vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar hij heeft een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie afgeleverd.

Sonja en ik hebben al heel wat tentoonstellingen van hem bezocht, onder andere ‘Atlantic Wall’ in het provinciedomein Raversyde in Middelkerke (2014), ‘Stephan Vanfleteren, Charleroi’ in het Musée de la photographie in Charleroi (2015) en ‘De Rode Duivels’ in C-Mine Genk (2015). We hebben ook een aantal fotoboeken van hem.

Wat ik mij steeds afvraag, is hoe bekende mensen erin slagen om zoveel materiaal, goed geklasseerd, bij te houden om hun herinneringen te stofferen.
Weten zij op voorhand dat ze ‘beroemd’ gaan worden?

Ik ben altijd verbaasd hoe echte fotografen, en zeker Stephan Vanfleteren, in één beeld bepaalde mensen of situaties als het ware echt tot leven kunnen brengen.
Het is iets anders dan de ontelbare verkiezingsfoto’s, waarvoor ik gefigureerd heb. En dat heeft niets te maken met de zovele fotografen, niet-professionele en professionele, van wie ik voor de lens gestaan heeft.
Verkiezingsfoto’s zijn nu éénmaal iets apart.

Niet te streng oordelen over de foto’s bij dit kort artikel: gemaakt door mijzelf met mijn smartphone.”

  • Zie onder andere ook ‘Zekerheid’ van woensdag 22 juni 2016 op deze website.
     
  • Foto's: eigen werk.