Stiltelabels

“Stiltelabels zijn vaak nog een onbekend gegeven”, aldus gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.
“Ik heb gevraagd aan het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) om er wat meer bekendheid en ruchtbaarheid aan te geven. Burgers hebben in onze steeds ‘snellere’ samenleving alsmaar meer behoefte aan stiltemomenten.

Afgelopen weekend was ik samen met mijn echtgenote Sonja een tweetal dagen (zondag 9 en maandag 10 juli 2017) in de Voerstreek.
Ontspanning, verlof, maar toch ook een beetje ‘werken’ om te kijken hoe het toerisme er functioneert en om er de prachtige natuur te bekijken.
De Voerstreek blijft mooi, maar nog vaak onderschat.

Zondag zijn we gaan fietsen.
Zwaar, zeker met een gewone fiets.
Gewone fietsen huren in de Voerstreek is eerder een uitzondering. De meeste mensen nemen, gezien de heuvelachtigheid, immers een elektrische fiets. Zij reden ons dan ook gezwind voorbij op de bewuste heuvels.

Maandag hebben we een lange wandeling (ook al omdat we een stuk verkeerd gelopen zijn!) gemaakt door het stiltegebied Altebroek: mooie natuur, stil en rustig.
Dan besef je pas het belang van zo een stiltegebied.

In Vlaanderen zijn er momenteel 7 stiltegebieden erkend, waarvan er 4 in Limburg liggen.
Naast Altenbroek (Voeren) zijn er Gerhagen (Tessenderlo), Kempen~Broek (op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi) en Zwarteput (op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal).
Altenbroek is het laatst erkend in 2016.
Het dossier van Kempenbroek ligt momenteel bij Vlaams minister Joke Schauvliege om de verlenging van de erkenning te ondertekenen.
De aanvraag voor verlenging van het dossier van Zwarteput zal kortelings door de deputatie behandeld worden om ze dan in te dienen bij Vlaanderen.

Een stiltegebied is een milieubeschermingsgebied waarin de geluiden van flora en fauna overheersen.
Het woord ‘stilte’ betekent hierbij niet dat er geen geluid in het gebied waarneembaar is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden.
Stiltegebieden zijn van belang voor de rustzoekende recreant en de flora en fauna in de natuur.

Stilte, rust en ruimte hebben een positieve invloed op de gezondheid van de mens.
Dat bewijzen talrijke studies.
Stiltegebieden zijn dan ook belangrijk in deze tijden van stress en drukte en zetten de mens centraal.”

Zie www.lne.be/stiltegebieden.

Zie onder andere Label voor stiltegebied Altenbroek in Voeren van 20-05-2015 en Een vierde stiltelabel voor Limburg van 13-02-2015 op deze website.