Terrasfilms op begijnhof groot succes!

Nog meer dan de vorige jaren kennen de terrasfilms (openluchtfilms) op het begijnhof van Sint-Truiden, georganiseerd door Curieus Sint-Truiden, een groot succes.
Bij de eerste twee voorstellingen waren er telkens om en bij de 250 aanwezigen.


De derde (en laatste) terrasfilm ‘The Kite Runner’ vindt plaats op maandag 18 augustus 2008 om 22.00 uur.

Het is reeds het 6e jaar na mekaar dat Curieus Sint-Truiden deze terrasfilms organiseert.
In 2002 heeft ook cultuurcentrum de Bogaard een aantal openluchtfilms georganiseerd op de Groenmarkt en de Grote Markt, zelfs zogeheten ‘Drive-In Movies’ (film bekijken vanuit de auto).
Toen is de afspraak gemaakt dat het cultuurcentrum zich zou beperken tot de herfst- en winterperiode met zebracinema en dat Curieus de openluchtfilms tijdens de zomerperiode voor zijn rekening zou nemen.
Zo hoort het ook: goede afspraken tussen enerzijds verenigingen, in dit geval Curieus, en anderzijds de overheid, in dit geval de stad Sint-Truiden, meer bepaald cultuurcentrum de Bogaard.

Het is sedert vorig jaar, op initiatief van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/>, dat Curieus deze terrasfilms op het begijnhof organiseert.
De jaren ervoor vonden deze terrasfilms steeds afgewisseld plaats in verschillende buurten, dorpen en wijken van Sint-Truiden.
Door deze terrasfilms nu vast op het begijnhof te laten plaatsvinden, wordt er een geïnteresseerd en vast publiek bereikt. Bovendien biedt het begijnhof ’s avonds een uniek kader om zulke openluchtfilms te vertonen.
"Het kan alleen de uitstraling van het begijnhof, nog steeds een ondergewaardeerd stuk erfgoed van de stad Sint-Truiden, ten goede komen.", aldus
Ludwig Vandenhove/>.
Zie ook het voorwoord van het informatieblad van juli op deze website.

Deze terrasfilms zorgen er ook steeds voor dat het gezellige avonden op het begijnhof worden.
Heel wat mensen zakken een uur of meer eerder af naar het begijnhof om vooraf een lekker glas wijn of iets anders te drinken. Ook na de film heerst er nog altijd een tijdje een gezellige sfeer.

Curieus heeft nog plannen met betrekking tot film in Sint-Truiden.
Enerzijds zullen de openluchtfilms in het zomerseizoen blijven plaatsvinden, zowel op het begijnhof, maar er wordt ook opnieuw overwogen om bepaalde buurten, dorpen en/of wijken aan te doen.
Met andere woorden, niet meer of of, maar en en!
Anderzijds is het de bedoeling, aanvullend met de programmatie van zebracinema, om in een aantal locaties binnen Groot Sint-Truiden ook regelmatig filmvoorstellingen in de herfst- en winterperiode te brengen.
Hierbij wordt onder andere gedacht aan het ontmoetingscentrum Floreal, de zaal Progressieve Ecologische Samenwerking (PES) in Gelinden en/of andere locaties.
De optie is om specifiek geëngageerde films te draaien, waarrond telkens ook iets culinairs georganiseerd wordt in de vorm van specifieke dranken en/of hapjes.

Momenteel wordt er eveneens werk gemaakt van een specifieke website rond heel het opzet van deze (terras)films.
Het is vooral Curieus-voorzitter Ann Knaepen, die hier de specifieke ‘know how’ in huis heeft.
Door het feit dat zij al jaren in films geïnteresseerd is en ook al jaren de inleiding verzorgt van onder andere de zebracinema in Sint-Truiden, beschikt zij over een schat aan informatie over alle mogelijke films.
Curieus Sint-Truiden wil die binnenkort ook gaan delen met het ‘geïnteresseerde publiek’ via die specifieke website!

Tevens wordt gedacht aan specifieke initiatieven naar jeugdverenigingen (bijvoorbeeld in samenwerking met jeugdhuis de Resoor) en scholen toe.

U merkt het: wij hebben in Sint-Truiden dan wel geen ‘cinema’ meer (het is een commerciële aangelegenheid, waar je als stad geen impact op hebt!), de filmliefhebber komt in Sint-Truiden toch aan zijn trekken via zebracinema en deze terrasfilms!