Toni Coppers

De Vriendenkring van het Koninklijk Atheneum (KA) organiseerde de derde causerie van dit schooljaar op donderdag 12 mei 2011.
Spreker was thrillerschrijver Toni Coppers, tevens oud-leerling van het KA.

Burgemeester Ludwig Vandenhove leidde als voorzitter van de Vriendenkring van het KA de spreker in.
Voormalig journalist bij de Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT) Marcel Kerff leidde de groepsdiscussie in goede banen.

Naast schrijver en docent - hij doceert Communicatieanalyse aan GroepT in Leuven - is Tony Coppers verantwoordelijk voor het kwaliteitsmanagement bij VRT.

Toni Coppers (1962) proefde van de literatuur in 1995 met De Beha van Madonna, waarin hij literaire reisbrieven schreef aan vrienden en bekenden.
In die tijd was Coppers reisjournalist voor Radio 1 en produceerde hij meerdere reisprogramma’s bij de openbare omroep, zoals Gewoonweg, Lopend Vuur en Het Landhuis.

In 2005 begon hij echt als schrijver met Dixit, het hilarische verhaal van communicatiegoeroe David Cleeffs, een jaar later gevolgd door de sequel op Dixit, Heilige Nachten.
Het zijn eerder komische boeken dan thrillers, en ze nemen de wereld van de spindoctors, woordvoerders en ‘communicatiedeskundigen’ op de korrel.
Beide boeken horen thuis in de Angelsaksische traditie van de farce met schrijvers als Ben Elton of Stephen Fry als voorbeelden.

Met Niets is ooit (2008) maakt Coppers zijn debuut als volbloed thrillerschrijver.
Niets is Ooit werd het eerste deel in een nieuwe thrillerreeks rond Liese Meerhout, inspecteur Kunstcriminaliteit in Brussel.
De setting is de hedendaagse en kosmopolitische Europese hoofdstad. In 2009 verscheen Engel, het tweede deel uit de reeks.
Het derde boek rond Liese Meerhout, De geheime tuin, verscheen in 2010.
“Ik kan het ten zeerste aanbevelen, want ik heb het bijna in één ruk uitgelezen.”, zegt Ludwig Vandenhove.
Vorige maand volgde deel vier: Iris was haar naam.
Liese Meerhout heeft de wereld van de kunst verlaten -hoewel er via haar vriend Simon altijd wel een link zal blijven- : ze is commissaris geworden bij de Crim, de moordbrigade van Brussel.

De boeken van Coppers vielen van bij het begin zeer in de smaak van zowel publiek als pers: Niets is Ooit werd genomineerd voor de Hercule Poirot Prijs,
De Geheime Tuin haalde de Diamanten Kogel nominatie binnen.


Ondertussen werkt productiehuis Sputnik aan de eerste bioscoopfilm naar het werk van Coppers: ‘Engel’ wordt een langspeelfilm, die de eerste twee boeken in de Liese Meerhout reeks zal combineren.

“Een geslaagde avond, én inhoudelijk, én qua publieke belangstelling.”, besluit Ludwig Vandenhove.
“Bovendien was Toni zeer tevreden: uitgenodigd te worden als spreker in uw ex-school heeft altijd iets bijzonder.
Ik kan ervan meespreken.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
Zie onder andere de Cartoon ‘Mijn eerste schooldag... en toen!?’ van 23 februari 2008 op deze website.

Zie de tekst ‘Verander de klimaatverandering!’ van 4 november 2010 op deze website.