Trudofeesten 2012

Het programma voor de Trudofeesten 2012 is voorgesteld aan de pers op dinsdag 6 maart 2012 in de Festraetsstudio, Begijnhof 23 in Sint-Truiden.

Het gaat van historische en hedendaagse tentoonstellingen over lezingen, concerten, openluchttheater op de vesten, wandelingen bij zonsondergang langs verlichte gebouwen, historische erfgoedrondleidingen tot een muziekfestival rond Gregoriaanse muziek.

 

 

 

 

Het Trudojaar is officieel begonnen op woensdag 23 november 2011 en eindigt op vrijdag 23 november 2012.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

 

 

“Trudo is de patroonheilige van onze stad.
Hij verdient onze blijvende aandacht.

 

 

De uitdaging is om de Heilige Trudo, die geboren is rond 630 en gestorven is rond 693, zo actueel mogelijk te houden met activiteiten, die hedendaags zijn.

 

 

Voor het Trudojaar zijn er heel wat initiatieven uitgewerkt.”

 

 

“Wat wij NIET doen is een ommegang.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

“Tot 1984 was dit in Sint-Truiden een traditie, net zoals dat in heel wat andere steden het geval was of zelfs nog steeds  is, zoals bijvoorbeeld in Hasselt en Tongeren, maar deze werd onderbroken.

 

 

 

 

Ik heb getracht in 1998, toen ik aan mijn eerste legislatuur als burgemeester bezig was, om deze ommegang in ere te herstellen, maar toen al bleek dat het zeer moeilijk was om hiervoor voldoende geïnteresseerden te vinden.
Gelukkig hebben we toen een beroep kunnen doen op de dansstudio vzw Centrum voor Dans en Beweging van Siegfried Cobaro, die ook instond voor de choreografie, om voldoende vrijwilligers te vinden.

 

 

In andere steden, zoals Hasselt en Tongeren, hebben ze eveneens steeds meer problemen om hiervoor vrijwilligers te vinden.

 

 

In steden, zoals Hasselt en Tongeren, zijn deze ommegangen altijd meer religieus geïnspireerd geweest dan dat in Sint-Truiden het geval is.”

 

 

In 1993 werd Sint-Truiden 1300 georganiseerd ter herdenking van het 1300-jarig overlijden van de Heilige Trudo. Toen was er wel een ommegang.

 

 

 

 

 

“Net zoals in 2005, opteren wij er dit jaar voor om een aantal specifieke activiteiten te doen rond het gegeven van de Heilige Trudo, maar nemen wij in het feestprogramma tevens een aantal initiatieven op, die wij anders ook zouden doen, maar die perfect in de Trudofeesten passen.
Alleszins zorgen wij met het hele programma van de Trudofeesten dat hiermee het historisch, religieus karakter van de stad Sint-Truiden verder kan versterkt worden.

Qua cultuur en toerisme geloof ik hier enorm in: het is misschien iets wat op korte termijn minder geïnteresseerden en toeristen aantrekt, maar op langere termijn onze stad ‘duurzaam’ kan profileren ten opzichte van andere gemeenten en steden.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Het volledige programma van de Trudofeesten vindt u op de website www.trudofeesten.be.

 

 

Hierover is op dinsdag 6 maart 2012 een item uitgezonden op Radio 2 en tijdens het nieuws van TVLimburg (TVL) met als titel ‘Doopvont wordt pronkstuk op Trudofeesten’.