Tweede editie Levensloop in Sint-Truiden officieel van start

Op dinsdag 20 maart 2012 werd op Stayen het officiële startschot gegeven van de tweede editie van Levensloop in Sint-Truiden.

Deze tweede editie zal op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2012 opnieuw plaatsvinden in het domein ’t Speelhof.

 

“Hopelijk is het weer even goed als vorig jaar op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2011, zodanig dat het succes zeker geëvenaard kan worden.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

“Hoewel er bij de bestuursleden en vrijwilligers van Levensloop intern twijfels waren of het al dan niet beter was om Levensloop jaarlijks of tweejaarlijks te organiseren, denk ik dat het een goede beslissing is om het dit jaar zeker opnieuw te doen.
Iedereen herinnert zich nog goed de succesvolle editie van vorig jaar en het kan alleen maar die personen en teams aanmoedigen om zich (opnieuw) in te schrijven. Bovendien wordt er nu vroeger gestart met de praktische organisatie, zodat er meer ruimte is voor de voorbereiding.

 

 

Ik zal er alleszins zijn met de Lijst Burgemeester/sp.a-Lijst en alle kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012.”

 

 

Tijdens zijn korte toespraak bij deze officiële voorstelling refereerde burgemeester
Ludwig Vandenhove naar het kunstwerk ‘Levenslopen’ van Truiens kunstenaar Hugo Duchateau, dat geplaatst is in het nieuwe gebouw van asster, campus Ziekeren ‘De Lier’, dat officieel geopend is op vrijdag 16 maart 2012.

 

 

 

 

 

“Hoewel het kunstwerk eerder betrekking heeft op (ex)-psychiatrische patiënten, is er een gelijkenis met personen, die door kanker getroffen worden. Niet zelden hebben zij immers ook af te rekenen met psychologische en/of psychiatrische problemen.

 

 

Ik wil u zeker de tekst niet onthouden, die kunstenaar Hugo Duchateau over zijn werk geschreven heeft en wil iedereen uitnodigen om het kunstwerk te gaan bekijken in de vzw asster, campus Ziekeren, Halmaalweg 2, Sint-Truiden. Dit kan trouwens alleen maar het OPEN karakter of de vermaatschappelijking van de psychiatrische zorg benadrukken.
Ik ben blij dat op deze manier Sint-Truiden er weer een kunstwerk in een (bijna) publieke ruimte bij heeft.”, besluit
Ludwig Vandenhove.

 

 

Hieronder vindt u de integrale weergave van de visie van Hugo Duchateau.

 

 

Een constant in mijn installaties is dat zij de toeschouwers naar boven doen kijken.
De meeste mensen kijken al te vaak naar beneden, en zeker deze die bang zijn.
Toen ik hier een locatie mocht uitkiezen, koos ik deze 20 op 8 meter lucht. Dit canvas gaf me de zekerheid dat iedere dag het werk zou veranderen, de ene dag een beetje, de andere dag totaal.

 

 

De belevenis van het werk verschilt afhankelijk van waar je als toeschouwer staat.
Het beeld dat je krijgt in de patio is geheel anders dan wanneer je naar het werk kijkt van op de eerste verdieping.

 

 

Het werk zelf wil een metafoor zijn voor de levensloop van verschillende mensen, ongeacht hun afkomst, hun sociale status, hun capaciteiten. Op de ringen die deels elkaar kruisen en golvend op en neergaan zie je silhouetten staan. Deze illustreren al deze verschillende mensen die ontegensprekelijk hetzelfde lot zullen ondergaan, namelijk het kennen van hoogtes en laagtes, en natuurlijk geboren worden, leven en uiteindelijk sterven.
Mensen zijn meer gelijk dan we denken en dit ondanks de intellectuele en visuele verschillen.

 

 

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘asster passie voor psychiatrische zorg’ van 29 augustus 2011,  ‘Bedankt allemaal!’ van 4 oktober 2011, ‘Ik ben voor een verdere vermaatschappelijking van de psychiatrische sector’ van 26 november 2011 en ‘Eerste editie ‘Levensloop’ brengt 71.000,00 EUR op: proficiat!’ van 17 december 2011 op deze website.