Vakbond voor freelancers en zelfstandigen: een goede zaak

Dat zegt toekomstig Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

Het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) heeft een nieuwe structuur opgericht, die zich specifiek zal richten op zelfstandigen in bijberoep, zelfstandigen zonder personeel, freelancers en bijklussers. (1) (2)

"Ik vind 'United Freelancers' (UF) een goede zaak", zegt Ludwig Vandenhove.
"Personen, die in een aantal nieuwe statuten zitten, zoals onbelast bijverdienen, flexi-jobs of de deeleconomie, lopen bepaalde risico's, waarvan ze zich vaak niet bewust zijn.

Vooral jongeren, die snel geld willen verdienen, maar niet altijd de echte gevolgen inschatten, worden nog al eens 'slachtoffers'.

Het zijn in feite uitwassen van het kapitalistisch systeem, die op korte termijn geld opleveren voor de werknemers, maar meestal geen enkele zekerheid op duurzame tewerkstelling, laat staan op pensioen bieden.

In plaats van dit zomaar toe te laten en zelfs te stimuleren, zoals de laatste federale regering, zou de overheid dit nauwer moeten reguleren en handhaven.

De reactie van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is veelzeggend.
Anders uitgesproken voor de vrije markt, reageren ze nu als door een wesp gestoken.
Nu mag 'concurrentie' ineens niet.

Het initiatief van het ACV, en de reactie van UNIZO daarop, is niet van aard om de gemoederen binnen de kaholieke zuil te kalmeren na de slechte verkiezingsuitslag van de CD&V op zondag 26 mei 2019."

Zie www.unitedfreelancers.be

  • (1) "OPROEP. ACV richt vakbond op voor freelancers en zelfstandigen", www.hbvl.be, dinsdag 4 juni 2019.
  • (2) "ACV richt vakbond op voor zelfstandigen zonder personeel, UNIZO kritisch: 'Waar moeien ze zich mee?'", www.demorgen.be, dinsdag 4 juni 2019.
  • Zie onder andere ook "Socialistische Gemeenschappelijke Actie (SGA)" van vrijdag 24 mei 2019 op deze website.

 

Tags: