VARIA IN KANTWERKEN

Op zaterdagnamiddag 17 oktober 2015 opende gedeputeerde Ludwig Vandenhove de tentoonstelling 'VARIA IN KANTWERKEN' in de Kantsite Zusters Ursulinen in Sint-Truiden (Clockemstraat 5A).
De organisatie is in handen van de vzw Kant in Vlaanderen.

"Blij dat ik deze opening mag doen van deze 'vrije klantklosgroep', die in 1987 gestart is onder leiding van mevrouw Annemie Debruijn en die nog steeds actief is", zegt Ludwig Vandenhove.

"Ik ken de groep al jaren en ken alle praktische problemen, die ze in de loop der jaren gehad hebben qua accommodatie.
Toen de Eerwaarde Zusters Ursulinen gestopt zijn met het geven van kantles, zijn deze overgenomen door docente Juliana Swinnen in de gebouwen van de Academie voor Beeldende Kunsten. Maar tegelijkertijd startte de groep 'Academie +3' voor schilderen (Paul Leemans) en keramiek (Jos Schrijnemakers), maar tevens voor klantklossen.
Van 'Academie +3' naar cultuurcentrum De Bogaard en uiteindelijk opnieuw in de Haspengouwse Academie voor Beelden Kunsten: ik herinner mij nog alsof het gisteren was hoe wijlen Jos Schrijnemakers (voor de keramiek) en Annie mij als 'burgervader' regelmatig aan mijn mouw getrokken hebben dat de cursus maar zou kunnen blijven bestaan.

De kantcursussen van Annie staan nog altijd open voor elkeen, die haar/zijn creativiteit in deze discipline wenst vorm te geven.
Stapsgewijs wordt de cursist ingewijd in de basistechnieken van deze ogenschijn ingewikkelde dradenvlechterij en al gauw worden er eigen werkjes in stropkant, grof bloemwerk en hedendaags werk geproduceerd.
Traditionele patronen, hedendaagse vormgeving, niets moet, alles kan binnen ieders mogelijkheden en kunnen.
Momenteel begeleidt Annie een 14-tal personen uit Groot Sint-Truiden.

'VARIA IN KANTWERKEN' is een gepaste titel voor deze tentoonstelling.
Kunst mooi vinden is relatief, als iedereen haar/zijn creativiteit maar kan laten 'botvieren'.

De stad Sint-Truiden is historisch verbonden met de kantkunst. Dat moet zo blijven.

Proficiat aan Annie voor al die jaren en aan alle exposanten.
Ik hoop dat er veel volk komt en wil graag deze expositie officieel voor geopend verklaren."

Praktisch: de tentoonstelling is nog open op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2015 van 10uur tot 17 uur of na afspraak (telefoon 011/68 41 38 of info@kantinvlaanderen.be).

Zie ook Stille Getuigen van 05-03-2015 en CONTRAST van 20-10-2014 op deze website.