Veel beter dat anderen het zeggen!

“Soms is het veel duidelijker en geloofwaardiger als iemand anders iets zegt dan het zelf te doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de spijtige situatie bij de Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV).”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Ik citeer collega-politica Caroline Gennez in de krant ‘Het Belang van Limburg’ van zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 mei 2012:

 

 

 

Degradatie STVV is pijnlijk. Dat krijg je als je in stenen investeert en niet in mensen.

 

 

KV Mechelen of STVV?
Dan is het STVV. In de politiek blijf ik altijd mijn eerste liefde trouw - dat is mijn sociaal-democratie en sp.a - en in het voetbal ook. Mijn vader heeft bij STVV gespeeld en ik ga er al van mijn acht jaar naartoe. Dat ze dit seizoen gedegradeerd zijn, is natuurlijk een pijnlijke zaak voor mijn familie. Maar ook daar zeg ik tegen mijn vader: Zie je wat er gebeurt als je alleen maar investeert in stenen, en niet in mensen. Laat dat een goede les zijn voor Mechelen."

 

 

En nu kan er nog gezegd worden dat Caroline een partijgenote is. Ik wil dan ook nog even het artikel in herinnering brengen van Vlaamse Radio en Televisieomroep (VRT)-journalist Stef Wijnants in diezelfde krant van dinsdag 24 april 2012.
Neutraler kan niet.

 

 

 

 

 

U vindt hieronder het integrale artikel.

 

 

“Strijdvaardig STVV wil volgend seizoen alweer naar eerste, maar kan dat wel? Ik zie geen oplossing”
Hart van analist en STVV-sympathisant Stef Wijnants bloedt

 

 

SINT-TRUIDEN - VRT-journalist, huisanalist van deze krant en STVV-sympathisant Stef Wijnants voorspelde al van in oktober dat het dit seizoen fout zou lopen met de Kanaries. Nu de degradatie een feit is, kijkt hij nog eens achterom en opnieuw vooruit. Wijnants ziet weinig perspectief. Onder het bewind van Roland Duchâtelet ging STVV er volgens hem sportief 'ongelofelijk' op achteruit. Het beleid van tussenpaus Benoît Morrenne noemt hij 'dramatisch'. De nieuwe bewindsploeg heeft een gebrek aan slagkracht. "Ik zie op dit moment geen oplossing voor STVV," zucht Stef Wijnants.

 

 

Je hebt in je analyses in deze krant al een paar keer keihard uitgehaald naar STVV. Voor alle duidelijkheid, zit daar frustratie achter omdat je gepasseerd werd in het nieuwe organigram van de club?

 

 

"Blij dat je het vraagt, want daarover heb ik al de gekste dingen gehoord. Ik heb echt op geen enkel moment overwogen om iets te gaan doen bij STVV. Communicatieverantwoordelijke? Ik ga toch mijn job als presentator van Sportweekend en commentator bij de VRT niet opgeven voor een halftijdse job bij STVV. Technisch Directeur? Ik zou niet eens weten hoe ik een spelerscontract moet onderhandelen. Ik ben nu echt niet geïnteresseerd in een of andere job op Stayen. Maar je kan je verleden toch niet vergeten en je hart uitschakelen. Dus durf ik de club wel eens belangeloos helpen. Door een STVVavond aan elkaar te praten bijvoorbeeld. Wat is er fout aan het feit dat ik wil dat het goed gaat met STVV?"

 

 

Hoe is het zo ver kunnen komen?

 

 

"Het tijdperk Roland Dûchatelet is alles behalve een succes geweest voor STVV. In 2003 nam hij de club over voor een bedrag tussen de 750.000 en het miljoen euro. Onder zijn bewind eindigde STVV respectievelijk, 13de, 14de, twee keer 15de, 17de, 1ste in tweede klasse, 4de en 12de. Ondertussen was Stayen ook een trainerskerkhof met elf trainerswissels en vertrokken er 114 spelers. In die acht seizoenen werd er ook nog eens veel geld uitgegeven. Toen Duchâtelet vorige zomer vertrok, was er een schuld van 7,5 miljoen euro. Cijfers zeggen niet alles, maar in dit geval wel heel veel. De sportieve achteruitgang onder het bewind van Duchâtelet was tragisch voor de club. Het ergste is gelatenheid bij de supporters. Na zoveel mokerslagen is het alsof STVV hen niet meer interesseert. Ik zag onlangs een man die al 45 jaar een abonnement heeft maar met tranen in de ogen toegaf dat hij het niet meer kon opbrengen om naar Stayen te gaan. Dat verontrust me. De tweekoppige adelaar in het logo hangt er verweesd bij " Duchâtelet zorgde wel voor een prachtig stadion?

 

 

"Meer nog, in het gebouw aan de Tiense steenweg werken nu al meer dan 200 mensen. In Zuid-Limburg met zijn kleine dorpjes heeft hij voor belangrijke tewerkstelling gezorgd. Dat is positief. En ondanks de degradatie wordt het stadion verder afgewerkt. en de hele omgeving van het stadion. Duchâtelet is bezig met stadskernvernieuwing en dat is positief. Maar tot nader order blijft voetbal de core business op Stayen en daarmee gaat het niet goed."

 

 

Vlak na de promotie uit tweede klasse eindigde STVV nog vierde. Dat is amper drie seizoenen geleden?

 

 

"Dat Mignolet, Cantaluppi en Chimedza uit die ploeg verdwenen, kan je STVV niet te kwade duiden. Dat ze geen spelers met hetzelfde profiel in de plaats vonden wel. Er is nooit geinvesteerd in een fatsoenlijk technisch beleid. Toen Wilmots kwam werd TD Guy Mangelschots begraven. Ze hadden toen op een mooie manier afscheid moeten nemen van Guy. Maar hij bleef en toen hij Wilmots eruit had geduwd, werd Mangelschots weer opgevoerd. Onder Laureyssen werd Guy zelfs in het beton begraven. Toen die verdween, werd Mangelschots weer uit het beton gehaald. Zo maak je iemand sterk natuurlijk terwijl Guy zijn tijd voorbij was. Al blijft de aanstelling van Guido Brepoels wel nog altijd een goede beslissing van Guy. Maar Guy was al jaren niet meer dan een klerk."

 

 

STVV was wel de ploeg waar er ruimte was voor jonge talenten?

 

 

"Dat was de leuze van Duchâtelet. Ik kan alleen maar vaststellen dat de kern van STVV vorig seizoen gemiddeld 26 was. Enkel de kern van Lierse was ouder. Mag ik er op wijzen dat de kern die Van der Elst ter beschikking had een stuk sterker was dan die van Brepoels vorig seizoen. En toch. Brepoels heeft het vorig seizoen in play-off 2 geprobeerd met een aantal jongeren. Die jongens hebben de club ondertussen bijna allemaal verlaten vanwege te licht. Op dit moment is er alleen Robke Schoofs. Speelt bij de beloften regelmatig de pannen van het dak, maar krijgt in de eerste ploeg nooit zijn kans, terwijl Christ op die positie niet kan overtuigen. Breng zo een jongen dan toch. En tot mijn spijt moet ik vaststellen dat er na Schoofs niet meteen iemand op komst is."

 

 

De passage van Benoît Morrenne

 

 

"Een catastrofe voor een club als STVV. Bij zijn aanstelling wilde hij van STVV het Villarreal, toen vierde in de Spaanse competitie, maken van België. Op de fandag zei hij dat Guido Brepoels de Guy Roux van België moest worden, om hem veertien dagen later te ontslaan. Eén dag voor het sluiten van de transfermarkt notabene. Brepoels en Duchâtelet hebben ook veel ruzie gemaakt over versterkingen. Maar Duchâtelet liet dat overwaaien en na het sluiten van de transfermarkt ging Brepoels er ook zonder versterkingen weer keihard tegenaan. Guido kon zijn strijdlust als geen ander op de spelers overzetten. Wellicht de enige manier om ook dit seizoen de redding te verzekeren.

 

 

Nee, Brepoels ontslaan was de meest kwalijke zet van de laatste vijf jaar. Morrenne was ook de man die op zijn eentje een voor STVV wurgcontract ondertekende met Franky Van der Elst. Als STVV het contract wil verbreken, en dat wilden ze op een gegeven moment, dan moeten ze een flinke som betalen. Morrenne zou via zijn relaties ook betere spelers en nieuwe sponsors aanbrengen. Daar is allemaal niets van terechtgekomen. Toen Duchâtelet afscheid nam van STVV was de toestand van de club slecht, toen Morrenne vertrok was die dramatisch."

 

 

Snel terug naar eerste klasse?

 

 

Is een onmiddellijke terugkeer naar eerste klasse mogelijk?

 

 

"Daar heb ik veel twijfels over. Al heeft STVV zeker troeven. Terwijl andere clubs voortdurend in hun stadion moeten investeren, zit STVV de volgende twintig jaar gebeiteld. Op verplaatsing zal STVV zich in tweede klasse ook gesteund weten door meer supporters dan de meeste thuisploegen. Maar de vraag is hoe lang dat, gezien de gelatenheid bij de fans, gaat duren. En dan is er nog het sportieve en het financiële. Toen STVV in 2006 zakte, bleef op het veld de as Mignolet-Cantaluppi-Chimedza-Sidibe staan. Met welke as gaan ze nu spelen? Verhulst heeft bijgetekend, Euvrard is er nog maar de rest. En de trainer straalt ook niet echt de Truiense wilskracht uit, tja. Het nieuwe bestuur heeft ook weinig financiële slagkracht.

 

 

De nv STVV beschikt over een startkapitaal van iets meer dan 500.000 euro, peanuts voor profvoetbal. Roland Duchâtelet investeerde in 2008 zwaar met betere contracten om onmiddellijk weer uit tweede klasse te geraken. STVV sloot dat seizoen af met 2,5 euro verlies. Nieuwe investeerders? Die mensen zijn niet gek. Die gaan niet investeren om hun geld naar een andere miljonair te zien vloeien. Ah ja, van het tv-geld vloeit een gedeelte terug naar Duchâtelet, van de opbrengsten van transfers ook en dan moet er ieder seizoen blijkbaar nog eens 400.000 euro betaald voor de huur van het stadion. Het gebrek aan middelen om te investeren in de ploeg blijft een groot probleem. Neen, ik zie op dit moment echt geen oplossing voor STVV."

 

 

De ongelofelijke sportieve achteruitgang onder het bewind van Duchatelet was tragisch voor STVV. Toen Duchatelet afscheid nam, was de toestand slecht, toen Morrenne vertrok dramatisch.
Mensen gaan investeren om hun geld naar een andere miljonair te zien vloeien.

 

 

“Duidelijker kan niet.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie onder andere ook de uitspraken "Mijn emoties heb ik al lang verloren in het eerste klasse voetbal!" van 1 juli 2011 en "Baas!" van 12 juli 2011 op deze website.