Veiligheid is een basistaak van de overheid

Dat is de titel van het interview dat burgemeester Ludwig Vandenhove gehad heeft voor Tribune, het ledenblad van de Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD), met het oog op de komende parlementsverkiezingen van zondag 13 juni 2010.

 

 

Hieronder vindt u de integrale tekst van burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“Veiligheid is een basistaak van de overheid”

 

 

De voorbije legislatuur boog Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden, zich in de Kamer over veiligheidsdossiers

 

 

Onveiligheid is een maatschappelijk thema van alle tijden - eentje waarmee elke overheid flink worstelt. Wat zijn de uitdagingen wat dat betreft in ons land?

 

 

Ludwig Vandenhove: "De overheid moet alle mogelijke inspanningen doen opdat de burger zich in alle omstandigheden en op alle plaatsen veilig en zo goed mogelijk in zijn vel voelt. Dat is en blijft een basistaak van de overheid en een recht voor de burger - dat nu overigens ook grondwettelijk verankerd moet worden bij een volgende grondwetsherziening. Cruciaal is dus dat de verschillende overheidsniveaus hiervoor voldoende financiële middelen uittrekken en dat we een allesomvattend, integraal veiligheidsbeleid voeren."

 

 

Meer veiligheid, betekent dat ook inperken van en zelfs inbreken in de privacy van de burger?

 

 

Ludwig Vandenhove: "De technische middelen die nu op de markt zijn en die vaak zelfs onwettig gebruikt worden zonder het akkoord van de privacycommissie, kunnen wat mij betreft enkel hulpmiddelen zijn voor het politiepersoneel. Zij zijn niet de kern van het politiewerk. Want hoewel' camera's nooit ziek worden', hebben we altijd politiepersoneel nodig om de beelden te bekijken en te interpreteren. Veiligheid wordt niet enkel verhoogd door gewoonweg zoveel mogelijk ruwe informatie over iedereen te verzamelen."

 

 

Op het terrein zelf wordt het er voor de politie ook niet makkelijker op. Steeds vaker zijn ze zelf slachtoffer van crimineel gedrag en feiten.

Ludwig Vandenhove: "Ook het politiepersoneel moet op een zo veilig mogelijke manier zijn werk kunnen doen. Dat mag best wat geld kosten trouwens. Geweld tegen politiemensen, toch de hoeders van onze openbare veiligheid, is onaanvaardbaar."

We zien ook vaker private beveiliging opduiken, ter aanvulling van of zelfs ter vervanging van politiemensen. Wat vind je daarvan?

Ludwig Vandenhove: "Veiligheid moet in overheidshanden en onder democratische controle blijven. Dat is een principe waaraan niet mag worden geraakt. Trouwens, de beveiliging door de privé kost heel wat meer en de budgetten voor veiligheid zijn nu al erg krap."

 

 

In het verlengde van het politiewerk ligt de FOD Justitie. De politie leeft soms op gespannen voet met het gerecht.

 

 

Ludwig Vandenhove: "Justitie moet de politie volgen. Een hervorming van Justitie moet ervoor zorgen dat politiemensen niet meer het gevoel hebben nutteloos werk te leveren - met andere woorden daders oppakken die kort nadien, al dan niet na procedurefouten, weer vrij zijn. Voorts moeten we ook een oplossing zoeken voor de problemen rond de aantallen en het statuut van de cipiers in de gevangenissen. Nu moeten politiemensen vaak inspringen wanneer de cipiers - meestal terecht staken. Dat is niet het werk waarvoor ze zijn opgeleid. Het kan niet de bedoeling zijn dat de overheid beiden tegen elkaar uitspeelt onder het mom van de inperking van het stakingsrecht."

 

 

Welke knelpunten moeten voor de politie zo snel mogelijk worden aangepakt?

 

 

Ludwig Vandenhove: "Ik wil beter omschreven functieprofielen met daaraan gekoppeld een herziening van het statuut, vooral voor de wijkinspecteurs. Verder wil ik meer opleidingen en rekruteringen, een grondige en integrale aanpak van het veiligheidsprobleem in Brussel en tot slot een aanpassing van de financieringsmechanismen van de lokale politiezones."

 

 

Wat betreft de civiele veiligheid, legde de vorige regering de brandweerhervorming stil - een dossier dat al jaren aansleept.

 

 

Ludwig Vandenhove: "Dat dossier kan niet langer wachten. Hiervoor moeten eindelijk de beloofde financiële middelen voorzien worden. Elke burger heeft recht op gemiddeld dezelfde bescherming tegen gemiddeld dezelfde kostprijs. En dat is nu in gevaar. Eveneens belangrijk in dat dossier zijn de toegezegde aanpassingen van het statuut van zowel de beroepskrachten, als de vrijwilligers. Ik wil ook werken aan een beter geïntegreerde civiele veiligheid, met een efficiënte samenwerking tussen brandweer, civiele bescherming en medische hulpverlening. Het slachtoffer moet vooropstaan."

 

 

Zie ook de tekst ‘Laat de overheid opnieuw meer/weer haar werk doen!’ van 24 mei 2010 op deze website.