Veiligheid is een zaak van mensen en van de overheid!

“Deze stelling van mij is zeker niet nieuw, maar ik kan ze niet genoeg herhalen.”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“In heel wat tijdschriften en toespraken, in het parlement, op mijn website, etc. heb ik deze visie al ettelijke malen herhaald en met argumenten onderbouwd. Maar de laatste dagen was ik echt gechoqueerd toen ik hoorde dat bepaalde begrafenisondernemers aanbieden om privé-firma’s in te schakelen, uiteraard tegen betaling, tijdens de begrafenisplechtigheid van nabestaanden om alzo te vermijden dat er op dat ogenblik wordt ingebroken in huizen van de familie.

 

Dit is nu bij uitstek de taak van de lokale politie. In de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken kan de bevolking bijvoorbeeld al jaren een beroep doen op de lokale politie voor toezicht op de woning tijdens begrafenissen, bij huwelijken of andere feesten (bijvoorbeeld gouden of diamanten bruiloften), voor een apothekersbezoek of een huisbezoek van een dokter na 22.00 uur of ’s nachts (ter bescherming van de apothekers en de dokters), etc.

 

Het is voor mij ook nog maar eens het bewijs dat er dringend een maatschappelijk en politiek debat nodig is over wat de privé en wat de overheid kunnen/mogen doen op het vlak van veiligheid. Bovendien blijft voor mij veiligheid een zaak van (politie)mensen, die we weliswaar zo goed mogelijk moeten uitrusten met de nodige technische hulpmiddelen.

 

Wat mij betreft, zouden de vakbonden hierin een actievere rol moeten spelen. Immers, op termijn brengt deze evolutie de statutaire, vaste tewerkstelling van politiemensen, gemeenschapswachten, etc. in het gedrang.

 

 

 

Er zijn ook heel wat private firma’s op de veiligheidsmarkt, die de bevolking actief benaderen via huisbezoeken en/of telefoons om hen te adviseren hun huizen via bepaalde ingrepen veiliger te maken tegen diefstallen en/of inbraken.
Uiteraard is hier (wettelijk) niets fout mee voor zover het over betrouwbare bedrijven gaat, alleen moet de burger weten dat zij/hij voor een aantal van deze adviezen en/of ingrepen tevens terecht kan bij lokale politiezones en/of preventiediensten.” 

 

Zie ook de teksten ‘Colloquium ‘Lokale overheden en (private) veiligheid: het kerntakendebat’’ en ‘De wijkinspecteur komt bij u langs!’ op deze website. Ook op www.truineer.be vindt u hierover een artikel.