Verbod op verkoop van alcohol in Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden heeft opnieuw een plaatselijk (in de omgeving van Sint-Anneke en de Stapelpoort) en tijdelijk (van zondag 1 juli 2012 tot en met zondag 30 september 2012) verbod op de verkoop van alcohol ingevoerd.

De verkoop is verboden van 20.00 uur 's avonds tot 01.00 uur 's morgens (sluitingsuren van de nachtwinkels) binnen en perimeter van 50 meter in de omgeving van Sint-Anneke en de Stapelpoort.
Eventuele overtredingen worden bestraft met een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS).

 

Het verbod om alcohol te verbruiken op bepaalde plaatsen (de vesten, het stadspark, het station en aan het jeugdcentrum de Tochtgenoot) blijft het hele jaar door gehandhaafd. Eventuele overtredingen worden eveneens bestraft met een GAS.

 

 

Dit verbod is niet van toepassing op de uitbaters van horecazaken en/of naar aanleiding van bepaalde evenementen (bijvoorbeeld tijdens een buurtfeest, de Veisdere 's ooves, etc.).

 

 

“Overtreders worden steeds één of twee keer gewaarschuwd. Ik besef immers dat dit niet de meest sociale maatregel is, omdat nogal wat personen, die alcohol in nachtwinkels kopen en/of in het openbaar alcohol verbruiken, net personen zijn, die het zich financieel niet kunnen veroorloven (een) café(s) aan te doen.

 

 

 

 

 

Al deze maatregelen passen binnen de aanpak van overlast op publieke plaatsen, die in sommige gevallen een gevolg is van alcohol(consumptie).", zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

Enkele weken geleden zijn er stemmen opgegaan om federaal zo een algemeen verbod  voor de verkoop van alcohol via nachtwinkels en snelwegshops in te voeren.
Ik heb hier niets op tegen op voorwaarde dat een gemeente of stad de autonomie behoudt afhankelijk van de concrete situatie, hier van af te wijken voor zover het binnen het globaal kader past.”

 

 

Burgemeester Ludwig Vandenhove werd hierover geciteerd in Het Belang van Limburg van zaterdag 19 en zondag 20 mei 2012:
In Sint-Truiden hebben ze al een verbod op alcoholverkoop voor enkele nachtwinkels. In enkele buurten mag je ook geen alcohol drinken. "Dat verbod gaat trouwens al om 20 uur 's avonds in, maar is wel beperkt tot de zomermaanden", zegt burgemeester Ludwig Vandenhove (sp.a). Wat vindt Vandenhove van het voorstel van Tommelein? "Op zich is het misschien wel goed dat het globaal geregeld wordt, in plaats van stad per stad zoals nu."