Vereniging (Vakbond?) van Vlaamse Provincies

Op zaterdag 19 maart 2016 was het Algemene Vergadering van de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) in Antwerpen (Bernarduscentrum, Lombardenvest 23).
Gedeputeerde Luk Lemmens (provincie Antwerpen, N-VA) werd verkozen tot voorzitter.

Na de provincieraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 was er nochtans een politiek akkoord tussen CD&V, Open Vld en sp.a dat vanaf nu tot het einde van de legislatuur voorzitter Marc Vandeput (provincie Limburg -CD&V) zou vervangen worden door Ludwig Vandenhove. Maar zaterdag bestond dat akkoord niet meer.
Uit een geheime stemming bleek dat er een nieuw akkoord was tussen CD&V, Open Vld en N-VA zonder betrokkenheid van sp.a..

"Een belangrijk politiek signaal", zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
"N-VA is de voortrekker in de afslankingsoperatie van de provincies en als het van hen afhangt, worden de provincies volledig afgeschaft en komen er de volgende legislatuur ook verplichte fusies van gemeenten. (1)
N-VA als voorzitter van de VVP, de vakbond van de provincies, met steun van CD&V en Open Vld: het verderbestaan van de provincies staat nu nog meer op de helling.

Ik had een kort programma opgesteld voor de werking van de VVP voor de komende 3 jaar, mocht ik voorzitter geworden zijn. Maar blijkbaar was alles op voorhand goed bedisseld onder de meerderheidspartijen van de Vlaamse regering.
Hierbij de hoofdlijnen.

1. De operatie van de Vlaamse regering om de provincies af te slanken, zoals voorzien in het Vlaamse regeerakkoord van 22 juli 2014, komt nu in een concrete fase.
Ik vind het belangrijk dat de Vlaamse Vereniging van Provincies (VVP) deze operatie goed mee begeleidt en dat de provincies in de praktijk de bevoegdheden krijgen waarop ze nog recht hebben.
Hoewel ik een ander idee heb voor het nieuw bestuurlijk landschap van Vlaanderen, zal ik dat akkoord loyaal uitvoeren.
In overleg, maar als provincies zullen en moeten we op onze strepen staan.
Als dat overleg niet leidt tot de garanties, die de wetten en decreten ons geven als provincies, moeten we durven overwegen eventuele juridische stappen te zetten. (2)

2. Ik denk dat ik voldoende politieke ervaring heb om deze operatie tot een zo goed mogelijk einde te brengen.
Ik heb in mijn lange politieke carrière voldoende politieke functies uitgeoefend en aan beide kanten -meerderheid en oppositie - gestaan, weliswaar altijd binnen dezelfde partij (is tegenwoordig bijna uitzonderlijk...), om in de komende 3 jaar de VVP te leiden in deze moeilijke periode.

3. Ik wil trachten zo nauw mogelijk samen te werken met de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).
In het nieuwe bestuurlijk Vlaanderen dat de Vlaamse regering voor ogen heeft, moeten de gemeenten en de provincies (of bovengemeentelijke structuren!) partners, geen tegenstanders, zijn.
Dit zal niet evident zijn, maar ik hoop dat mijn 18 jaar als burgemeester van Sint-Truiden en het gegeven dat ik gedurende 6 jaar lid geweest ben van het directiecomité van VVSG hierbij kunnen helpen.

4. Als VVP moeten wij verder werken aan een inhoudelijk document dat een blauwdruk geeft van wat wij als provincies in de toekomst nog mogen doen.
We moeten dat concreet invullen met initiatieven dichtbij de burger aanvullend op Vlaanderen op de gemeenten.
De directeur en het personeel van VVP hebben hier al heel wat voorbereidend werk geleverd.
Wat we nog mogen doen, moeten we goed doen.

5. We moeten aan de burger proberen duidelijk te maken waar de provincies nog voor staan en wat we nog voor de burger mogen en kunnen doen.
Dit moet samen met de gemeenten gebeuren, niet tegen.
We doen heel wat activiteiten, die de gemeenten en de burger direct bereiken.
Voorbeelden van vorige week in Limburg: Limburg Wild van Bijen, vzw Uitmuntend Limburg en Energy Service Company (ESCO) 2020. Een ander voorbeeld: de waterlopen.
Elke provincie en elke gedeputeerde kent zo talrijke projecten, we moeten ze meer in de belangstelling plaatsen.

6. Realistisch omgaan met de structuur en het personeel van de VVP.
We moeten in deze moeilijke periode begaan zijn met de werking, maar ook met de toekomstige situatie van alle personeelsleden.

7. Maximaal bewaken en garanderen van de rechten van het provinciepersoneel.

8. De geschiedenis heeft zijn rechten.
Misschien moeten we, onder allerlei vormen, beter bekendmaken wat de provincies gedaan hebben en nog altijd doen.

9. Het politiek akkoord.
Ik vind dat een politiek akkoord, mondeling en/of schriftelijk, altijd gerespecteerd moet worden.
Binnen dat huidig bestaande politiek akkoord moeten we naar een compromis zoeken voor de bestaande politieke verhoudingen, niet daarbuiten.

De N-VA, maar ook weer Antwerpen, de enige provincie waar de N-VA deel uitmaakt van de provinciale meerderheid, halen het laken naar zich toe.
Antwerpen en de N-VA besturen blijkbaar dit land...", aldus Ludwig Vandenhove.

"En ik persoonlijk: bij mijn weten is het de eerste keer in mijn lange politieke carrière dat ik mij in zo een rechtstreekse verkiezing 'werp' en verlies!"

 

(1) Bourgeois wil vanaf 2019 gedwongen fusies. Het Belang van Limburg, 17-03-2016, p. 8.
(2) Als de politiek niet luisteren wil, volgt de rechtbank... www.ludwigvandenhove.be, 29-04-2015.

Zie ook Gemeenten kunnen samenwerken, geen fusies! van 15-09-2015 op deze website.