Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) bouwt dienstverlening af in Sint-Truiden

“De VDAB bouwt de dienstverlening af in Haspengouw en Sint-Truiden.”, zeggen schepen van tewerkstelling Els Sneijers en burgemeester Ludwig Vandenhove.
“De werkwinkel verhuist en het aanbod qua opleidingen wordt beperkt.”

Sinds de oprichting van de werkwinkel in Sint-Truiden in 1999 werken verschillende organisaties een gezamenlijk aanbod uit voor werkzoekenden: vacatures, trajectbegeleiding en opleidingen.
Dit gebeurt in onderling overleg met respect voor elke partnerorganisatie en aangestuurd door het dagelijks bestuur, met als voorzitter de schepen voor tewerkstelling.
De partners zijn het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie, VLaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleidingen (VDAB), Plaatselijk Werkgelegenheidsagenschap (PWA), Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW), Gespecialiseerd Trajectbepaling en -Begeleiding (GTB)  en het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap.
De VDAB besliste onlangs om de werkwinkel te verhuizen naar een andere locatie aan de rand van de stad zonder de partners hierin te betrekken of te raadplegen.

De VDAB neemt deze beslissing om te besparen op huurlasten.
De dienstverlening zal verhuizen naar het huidige opleidingscentrum aan de Nijverheidslaan aan de rand van de stad. Nochtans waren er in de werkwinkel, die nu in het centrum van de stad ligt, nog verbouwingswerken gepland.
Van visie gesproken!

De werkwinkel wordt zo moeilijker bereikbaar voor werkzoekenden of voor mensen, die informatie zoeken over opleidingen. Bovendien is de ruimte veel minder comfortabeler qua dienstverlening en is daar weinig parking.

Ook een deel van het opleidingenaanbod verdwijnt, wat zeer jammer is voor de Haspengouwers en de Truienaren, die een opleiding willen of moeten volgen.
Zij zullen zich in de toekomst opnieuw verder moeten verplaatsen naar andere gemeenten.

 

“Het aantal bezoekers in de werkwinkel is sterk afhankelijk van het aantal werkzoekenden van het moment.”, zegt schepen Els Sneijers. “In moeilijke economische tijden, met hoge werkloosheid als gevolg, lopen ook spontane bezoekers binnen op zoek naar informatie. Veel mensen gebruiken hun computer thuis om te zoeken naar een job via internet, maar het persoonlijk contact met de werkzoekende blijft zeer belangrijk, vooral voor de mensen die echt begeleiding nodig hebben.
De laaggeschoolden en zij, die het precies erg moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, worden hier weer extra door getroffen.”

De verhuis van de werkwinkel, met alle gevolgen vandien, werd eenzijdig beslist door de VDAB, zonder medeweten van het dagelijks bestuur van de werkwinkel, of zonder overleg met het stadsbestuur van Sint -Truiden als partner.

Niet alleen zijn deze maatregelen nadelig voor de werkzoekenden en cursisten, maar ook het basisprincipe van het werkwinkelconcept verdwijnt langzaam maar zeker.”, aldus Els Sneijers.

 

Hoe komen de Vlaamse regering en de VDAB ertoe om precies in tijden van toenemende economische crisis en steeds meer bedrijfssluitingen te besparen op de opvang en begeleiding van werklozen?
Dit geldt spijtig genoeg zeker voor Limburg met de sluiting van Ford Genk voorop.
Nu zouden hier precies meer middelen moeten voor uitgetrokken worden.”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Ik weet hoe ik in de loop der jaren geijverd heb om de aanwezigheid van de VDAB in Sint-Truiden te verhogen, onder andere met de werkwinkel en het opleidingscentrum. Ik betreur deze voor mij onbegrijpelijke beslissing dan ook heel erg.”