Wandelonderzoek in Haspengouw

Toerisme Limburg en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) zijn gestart met een wandelonderzoek.

Op de zogeheten ‘greenspots’ (‘topwandelgebieden’) zijn wandeltellers geplaatst. Bovendien worden de wandeltoeristen bevraagd.

“De resultaten van deze telling en bevraging moeten ons nog meer toelaten in te zetten op het wandeltoerisme in Haspengouw. Dit initiatief kadert ook perfect binnen de doelstellingen van een groen en klimaatneutraal Limburg.”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove.

Na de eerste  weken waren er al meer dan 10 000 wandelaars gespot.

Hieronder vindt u het persbericht dat collega–gedeputeerde Igor Philtjens (Open Vld) en Ludwig Vandenhove, tevens voorzitter van RLHV, hierrond verspreid hebben.

Wandelaars spotten in Haspengouw dankzij wandeltellers

“Na de eerste 2 weken reeds 10.000 wandelaars gespot!”

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Toerisme Limburg zijn gestart met een wandelonderzoek in Haspengouw. Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren plaatste op alle 10 Greenspots wandeltellers, hierin werd 34.956,90 euro geïnvesteerd.  
Toerisme Limburg startte een grootschalige bevraging bij de wandeltoeristen en zoekt zo naar het profiel van de wandelaars. 

Wandelen is na fietsen de belangrijkste reden waarom toeristen Limburg bezoeken. Van buiten en binnen de provincie Limburg komen toeristen en recreanten naar Haspengouw om er te wandelen en te genieten van de rust en het groen. De Greenspots behoren tot de topwandelgebieden van Haspengouw. Greenspots zijn uitgestrekte wandelgebieden, waarbij vanuit één centraal punt 3 of 4 uitgestippelde wandelroutes vertrekken. Greenspots zijn bij uitstek geschikt om Haspengouw te ontdekken, want ze bieden een heel gevarieerd landschap.
Om meer inzicht te krijgen in het aantal wandelaars en hun profiel hebben het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Toerisme Limburg de handen in elkaar geslagen om samen een wandelonderzoek op touw te zetten.

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren zorgt voor de infrastructuur van de wandeltellers, Toerisme Limburg samen met de XIOS-hogeschool voor de bevragingen van de wandelaars.
Gedeputeerde van Toerisme, Igor Philtjens: “Dankzij deze enquêtes zullen we zicht krijgen op het profiel van de wandelaar die Haspengouw bezoekt. Dat is bijzonder nuttig voor onze marketingorganisatie Toerisme Limburg, die de toeristische ondernemers ondersteunt. Als alle gegevens verzameld zijn, zullen we over twee jaar een schat aan informatie hebben over de ‘herkomst’ van de wandeltoerist, waarom hij naar Haspengouw komt, hoeveel geld hij waar besteedt, enzovoorts. Zo kunnen we beter inspelen op zijn wensen en noden. Dat stimuleert weer de toeristische business in Haspengouw.”

Het wandelonderzoek wordt gerealiseerd dankzij het Leader-project ‘Wandelen als streekproduct’, 65% wordt gefinancierd vanuit plattelandsontwikkeling. Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren plaatste 10 wandeltellers (palen) die de wandelaars op de landschapswandelingen tellen en er werd software ontwikkeld om de data uit te lezen.
Gedeputeerde van Leefmilieu, Ludwig Vandenhove: “De eerste wandelaars werden inmiddels geteld: de eerste twee weken waren er al ruim 10.000 wandelaars op de Greenspots gespot! En dan is het toeristisch seizoen is nog maar net begonnen! Dit toont aan dat wandelen zeer populair is, ”
Ludwig Vandenhove wil blijven werken aan de groene en klimaatneutrale doelstellingen van de provincie. “Het groen onderscheidt Limburg van de rest van Vlaanderen. Voor toeristen is dit nog steeds troef nummer 1 om voor Limburg als vakantiebestemming te kiezen, maar ook voor andere economische sectoren is onze natuur onontbeerlijk, denk bijvoorbeeld aan het belang van bijen voor de fruitsector.  We moeten dan ook blijven investeren in het behoud en het versterken van ons groene landschap.

 

Zie Provincie telt wandelaars in Haspengouw met wandeltellers’, Limburg Actueel, 2 mei 2013; interview Radio 2 Limburg (www.radio2.be ) in ‘Start je dag’, 3 mei 2013; ‘Al 10.000 wandelaars in bloesemstreek’, Het Belang van Limburg, 3 mei 2013, p. 27; ‘Provincie telt wandelaars’, Het Laatste Nieuws, 3 mei 2013, p.21.

Zie onder andere 'Limburg, green & clean' van 30 januari 2013 en  ‘Over kunst EN groen, natuur, bossen, duurzaamheid, etc.’  van 3 maart 2013

Tags: