Wat heeft N-VA tegen Limburgers?

Ere-gedeputeerde Sylvain Sleypen heeft een artikel geschreven met die titel in de  SPOTS van Dilsen-Stokkem van november 2014.

Ik ben het volledig eens met wat hij schrijft”, zegt gedeputeerde en goede kameraad van Sylvain Ludwig Vandenhove.

“Sylvain pleit om naar het Arbitragehof te stappen, omdat de beslissing om de provincie af te bouwen indruist tegen een aantal huidige decreten en wetgevingen.
Persoonlijk volg ik hem daarin.
Als Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) hebben wij dat effectief even overwogen, maar met een ruime meerderheid van gedeputeerden van N-VA, CD&V en Open Vld, die ook in de Vlaamse regering zetelen, was daar geen meerderheid voor te vinden. En als democraat leg ik mij daarbij neer.

Maar dat wil niet zeggen dat we dat niet moeten overwegen als sp.a, met een aantal provincieraadsleden of (andere) individuen samen of met organisaties of personen samen, die getroffen worden door deze beslissing. En dat zijn er nog al wat.

Ik heb al vaak afstand genomen van overheden, die tegen mekaar beginnen te procederen, omdat het uiteindelijk allemaal gaat om belastinggeld. Maar ik stel spijtig genoeg vast dat dit in onze overgejuridiseerde maatschappij een gewoonte geworden is. Dus moeten we ook effectief durven nadenken over zulke juridische procedures.

Ik wil maar enkele voorbeelden geven, waar ik in mijn beleidsdomeinen mee geconfronteerd wordt en waar (vooral) de Vlaamse overheid de gemaakte beloftes (zelfs getekende (bestuurs)akkoorden en/of gestemde decreten!) niet nakomt:

-heel de aangelegenheid van de afbouw van de bevoegdheden van de provincies, hetgeen uiteindelijk zal leiden tot de afschaffing;

-de afschaffing van het provinciefonds;

-het niet nakomen van de wederzijdse engagementen, die opgenomen zijn in de bestuursakkoorden van vorig jaar met de toenmalige Vlaamse regering (na jarenlange gesprekken!), waar tevens CD&V en N-VA deel van uitmaakten;

-het niet nakomen van financiële engagementen ten aanzien van de Bosgroepen en de Regionale Landschappen;

-het onvolledig uitbetalen van de toegezegde subsidies door de in dit geval de federale overheid aan de politiescholen, in Limburg het Provincie Limburg Opleiding en training (PLOT).

De lijst is bijna onuitputtelijk.
Advocaten zouden hier een hele kluif aan hebben.

Onduidelijkheid en onzekerheid overheersen.
Wie gelooft die mensen nog?

Als gegeven woorden, geplaatste handtekeningen en recent democratisch gestemde wetten of decreten niet meer nageleefd worden, rest misschien spijtig genoeg alleen de juridische afdwingbare weg nog.

Spijtig voor de het weggegooid belastinggeld en het imago van de overheid dat hiermee zeker niet zal verbeteren. Maar daar zijn politici, die zulke beslissingen nemen, blijkbaar niet over bekommerd.”

Hieronder vindt u het artikel uit de SPOTS van Dilsen-Stokkem.



 

 

Zie onder andere Ik blijf ze met die uitspraak confronteren! van 20-10-2014 en Limburg verdient duidelijkheid! van 18-09-2014 op deze website.