Week van de biodiversiteit succes

“De Week van de Biodiversiteit in Haspengouw van 20 tot en met 26 mei 2013 (organisatie van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Natuurpunt vzw) was een succes.”, zegt gedeputeerde en voorzitter van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV).

Het is met dit soort initiatieven dat we de biodiversiteit en de soorten onder de aandacht van de burger moeten brengen en houden.
In 5 gemeenten (Bilzen, Borgloon, Herk-de-Stad, Kortessem en Sint-Truiden) werd een biodiversiteitscharter ondertekend tussen het gemeentebestuur, Natuurpunt vzw, het RLVH en de provincie Limburg.

Het is aan alle partners om ervoor te zorgen dat deze charters uitvoering op het terrein krijgen.
Ik zal hier als bevoegd gedeputeerde alleszins op toezien.”, aldus Ludwig Vandenhove.

In de diverse gemeenten werd er telkens een activiteit gekoppeld aan deze ondertekeneng, zoals leerlingen laten kennismaken met een bijenhotel, een wandeling of een fietstocht.
Het meest origineel was Herk-De-Stad (Schulen) met ‘Schulense schapen’ op zaterdagnamiddag 25 mei 2013.
Na een toelichting in de Sint-Jan Baptist-kerk van Schulen (Kiezelweg 78 B) (een ode/hulde aan de schapen) is er een kunstwerk onthuld van kunstenaar Luk Luts over de Schulense schapen.


Nadien ging het richting parochiezaal (Kerkstraat, Schulen), met schapen (een schapentocht), om het biodiversiteitscharter te ondertekenen.

Ik heb weer iets bijgeleerd.”, zegt Ludwig Vandenhove.
Dit keer over schapen en hun belang voor biodiversiteit.”

Zie ook Kunstwerk eert Schulense schapen, Het Belang van Limburg, Het Belang van Heusden-Zolder, 31 mei 2013, p.11.

Zie onder andere Charters biodiversiteit Haspengouwse gemeenten van 23 mei 2013 en Over kunst EN groen, natuur, bossen, duurzaamheid, etc. van 3 maart 2013 op deze website.

Tags: