Week van het Insect

Op zondag 7 juni 2015 werd de 'Week van het Insect' afgesloten in het bezoekerscentrum Lieteberg / Entomopolis (het insectenmuseum) in Zutendaal (Stalkerweg z/n).

Gedeputeerde van Milieu en Natuur Ludwig Vandenhove ging langs.

"Mooi initiatief", zegt Ludwig Vandenhove.
"Vaak is de perceptie ten aanzien van insecten eerder negatief. Ze zijn minder aaibaar dan bijvoorbeeld katten, honden, konijnen, etc. Nochtans zijn ze heel nuttig voor de maatschappij.
Dat laatste moeten we meer benadrukken en dat was precies de bedoeling van de entomologen (insectenspecialisten) van deze 'Week van het Insect'."

 Waarom zijn insecten nuttig?
-De bestuivingsactiviteiten: 30% van het menselijk voedsel is afhankelijk van bestuiving.
-Ze zijn een bron van voedsel voor meer dan een miljard mensen. Bovendien duiken er de laatste tijd meer en meer insectenrestaurants, insectenburgers, etc. op.
-Biologische bestrijding in de landbouw (nuttige insecten inzetten tegen schadelijke) zorgt ervoor dat we minder pesticiden nodig hebben.
-Ze kunnen moorden helpen oplossen, gas, drugs en explosieven opsporen en zijn de grootste opruimers ter wereld.

"Er waren heel wat originele acts, zoals ‘Dr. Q en zijn vlooiencircus’ (https://vimeo.com/79878085) en reuzeninsecten (www.bigbugs.nl)", besluit Ludwig Vandenhove.
"Het blijft mijn overtuiging dat boodschappen het best, ook qua natuur en milieu,  overgedragen kunnen worden via kinderen."

Zie www.insectenweek.be en www.lieteberg.be.

 Zie ook “Ik wil een beleid voeren rond bijen” van 18-12-2013 op deze website.

Tags: