Weert en Kempen~Broek: de groenste regio van de wereld

“Ja en hier heeft de provincie Limburg ook een verdienste aan.”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Weert en Kempen~Broek: de groenste regio van de wereld

Charlottetown, Canada - Weert is zaterdag 20 september uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens hebben de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst mogen nemen. De jury had veel lof voor het GrensPark Kempen~Broek, een project van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.  

Het Regionaal Landschap is dan ook bijzonder fier dat wij hebben kunnen bijdragen aan deze bijzondere prijs.

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde Provincie Limburg voor milieu en natuur en voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland: “de groenste regio van de wereld. Dit is ronduit fantastisch nieuws! Als gedeputeerde van Leefmilieu van de provincie Limburg en als voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland wil ik de stad Weert van harte proficiat wensen. De volgehouden projectstructuur, de duurzame investeringen in natuur en landschap en de samenwerking met alle partners in het GrensPark Kempen ~Broek tonen aan dat we op het hoogste internationaal niveau excelleren. Maar het is vooral goed nieuws voor de natuur en de inwoners van Kempen~Broek. Zij mogen trots zijn op deze goudgroene erkenning!”

Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland: “ik ben zo blij! Proficiat aan de stad Weert! Weerom een internationale erkenning voor de lokale inzet van vele, vele partners. Als stad zet Weert de toon voor een duurzame toekomst! Ik ben uiteraard ook bijzonder gelukkig voor mijn team dat zich al jaren met veel goesting inzet voor dit unieke project. Zoals ik altijd al zei:  we doen geen buitengewone dingen, maar gewone dingen buitengewoon goed.”

Kempen~Broek is een project van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland in de gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik, Nederweert, Cranendonck en Weert. Het gebied met een oppervlakte van ruim 25.000 ha, een enorme soortenrijkdom en een grote verscheidenheid aan landschappen werd, onder meer door een proces van grondverkoop en kavelruil, uitgebreid en aaneengesloten van Nederland tot in België.  De diversiteit van flora en fauna biedt kansen voor educatie en recreatie voor iedereen.

Ruim twintig procent van Weert bestaat ook uit natuur. Daarmee bezit Weert een heel bijzondere parel. De resultaten zijn zichtbaar: aaneengesloten natuur met overvliegende kraanvogels, exotische hoppen, nachtegalen, wielewalen, kwakende boomkikkers, vrijwel alle vlinders en libellen van Noordwest Europa, agrariërs met toekomst, aantrekkelijke fiets- en wandelroutes, overnachtingvoorzieningen, horeca, sportvoorzieningen etc. De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maakt dit gebied voor iedereen, recreant en bewoner als een uniek stukje Europa binnen Nederland. In het gebied ligt meer dan vijfhonderd kilometer aan bewegwijzerde routes voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners.

Daarnaast behaalde Weert een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed. Het winnen van de titel bij dit wereldkampioenschap is een geweldige kans om Weert als groenste regio van de wereld op de kaart te zetten!

De mondiale competitie Communities in Bloom is een competitie waarbij de maatschappelijke betrokkenheid en het meedoen van inwoners bedrijven en verenigingen een zeer belangrijke rol speelt. Weert is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en mag daar nu dus ‘Groenste regio van de wereld’ aan toevoegen.

Door de jury  van de competitie Communities in Bloom is Weert beoordeeld op thema’s zoals netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied. Voor elk thema is bekeken welke rol en verantwoordelijkheid de gemeente hierin heeft maar ook welke rol, verantwoordelijkheid en invloed bedrijven, instellingen en particulieren hebben op het thema. Weert nam het in de finale op tegen: The London Borough of Richmond Upon Thames (Engeland), Makinohara (Japan), Moynalty Village (Ierland), Prestatyn Denbighshire (Wales), Seongbuk-gu (Zuid Korea).

 

Zie onder andere Weert ‘groenste regio van de wereld’. www.internetgazet.be, 21-09-2014. Weert is groenste regio ter wereld. www.telegraaf.nl, 20-09-2014. Het Limburgse Weert verkozen tot groenste regio ter wereld. www.nrc.nl, 21-09-2014.

Zie ook Internationale erkenning voor vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) van 01-10-2013 en  Natuur kent geen grenzen! van 17-03-2014 op deze website.