Wie was wie in Sint-Truiden?

“Wie was wie in Sint-Truiden?” is een boek dat geschreven is door de heren Kamiel Stevaux (historicus), die op de idee kwam en Willen Driesen (huidig bibliothecaris in de stad Sint-Truiden).
Het werd officieel voorgesteld in de Keizerszaal van de Trudo-abdij op zondag 18 september 2011.

“De eerste 700 exemplaren waren op dat ogenblik al uitverkocht.”, zegt een fiere burgemeester Ludwig Vandenhove.
“Intussen is er al een tweede druk.”

In dit naslagwerk (in feite een woordenboek, want alle bekende Truienaren zijn alfabetisch weergegeven) zijn iets meer dan 450 overleden ‘knappe koppen’ opgenomen.
De idee voor dit boek kwam van de heer Kamiel Stevaux, maar het is onze bibliothecaris Willem Driesen, die voor deze originele ‘Wie is Wie?’-format gekozen heeft: een notitie boordevol feiten en weetjes in telegramstijl, zo mogelijk met een kwaliteitsvolle portretfoto.

 

 

 

 

Een dichter kan met één idee een bundel scheppen of een fictieschrijver kan met louter fantasie een hele roman opbouwen.
Om een feitenboek te schrijven moet je echter een halve bibliotheek doorworstelen.
Een gigantisch werk, vooral in een tijd waar internet en grijze literatuur - zoals huldebrochures en krantenknipsels - massaal informatie aanbrengen. Volledigheid is dus onmogelijk.
Selecteren uit honderden markante figuren is een onvermijdelijk subjectieve taak. Daarom is dit een eerste stap.
 

 

 

Ik hoop dat deze publicatie het begin mag zijn van nog vele edities van ‘Wie was wie in Sint-Truiden?’.”, aldus
Ludwig Vandenhove.

 

 

“Alleszins wil ik een dikke proficiat zeggen aan Kamiel en Willem.

 

 

Zeker bibliothecaris Willem Driessen weet hoezeer ik hou aan uitgaven van en over de stad Sint-Truiden zelf.
Een boek blijft voor mij nog altijd iets bijzonders hebben, zeker in deze tijd van toenemende digitalisering en informatisering.”, zegt Ludwig Vandenhove.
Zie onder andere de tekst ‘10e Eurofruitcartoonale’ van 9 april 2011 op deze website.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u het integraal voorwoord dat schepen van cultuur Bert Stippelmans en burgemeester Ludwig Vandenhove voor dit boek geschreven hebben.

 

 

In de Trudostoet van 1893 figureerden op wagen XV de Beroemde mannen van
Sint-Truiden
. Naast een reeks abten waren dat toen theoloog Dionysius van Rijkel, historicus Jan van Brustem, dichter Jan Placentius, arts Filip Gherinx, kanunnik Willem Herckenroye, kunstschilder Deodatus Vander Monden, beeldhouwer Artus Quellyn, theoloog Laurens Neesen en dichter kanunnik Simon Michaël Coninckx.

De heiligen Trudo, Christina, Lutgard en Godfried van Melveren stonden uiteraard op het voorplan bij de viering van dat twaalfde eeuwfeest van de Stichter en Patroon der stad.

 

 

Tientallen jaren voordien al had directeur Jean-Joseph Demal aan het Klein Seminarie bij een prijsuitreiking als voorbeeld de legendarische architect Gerard van de Keulse dom, taalgeleerde Jan-Hendrik Bormans en de ministers Charles Lambrechts en Barthélemy de Theux geroemd.
Het jonge België had in de romantiek van die natievormende tijd behoefte aan nationale of lokale helden.

 

Bij elke zevenjaarlijkse Trudoviering lijstte het organisatiecomité de rij beroemde stadsgenoten op.
Pater Archangelus deed dat uitvoerig in 1956.

 

Waarom?
Mensen blijken nog altijd het meest door andere mensen geboeid.
De (auto)biografie staat in de belangstelling en waarschijnlijk is het hedendaagse individualisme daaraan niet vreemd.
Succesrijke figuren dwingen bewondering af en worden tot voorbeeld gesteld.
Vandaag krijgt ‘de Bekende Vlaming’ in de media alle belangstelling.

 

 

Dit woordenboek kan bijdragen tot een betere kennis van boeiende figuren uit
Sint-Truiden.
Ook Truienaren, die elders geroepen werden voor een bijzondere opdracht,  zijn opgenomen.
Het bereik is Groot Sint-Truiden (dus ook alle deelgemeenten en dorpen, die voordien autonoom waren en die tot Sint-Truiden behoren) van het begin van de geschreven geschiedenis tot en met interessante stadsgenoten, die in 2010 zijn overleden. Het heden wordt immers morgen al gisteren.
Bijzondere aandacht gaat naar vrouwen, die een openbare rol speelden en te vaak in biografische naslagwerken ontbreken.
Meer dan 450 Truienaren worden in deze eerste bijdrage beknopt herdacht via hun levensdata, hun prestaties en hun nagelaten sporen.
Telkens is verwezen naar publicaties en databanken, waar u meer informatie over hen kan vinden.

 

 

‘Sint-Truidense sterren’

 

Sint-Truiden was tot in 1860 de meest bevolkte stad van het huidige Limburg en is nu alvast in oppervlakte het meest uitgestrekt.
De abdij en de vele kloosters trokken al eeuwen economische bedrijvigheid aan.
De middeleeuwse lakenhandel werd in de 19e eeuw opgevolgd door bietsuikerfabricatie en in de 20e door intensieve fruitteelt. Ook beeldsnijderijen, diamantslijperijen, ijzergieterijen, kantkloswerk en orgelwerkplaatsen maakten hier korte tijd furore. Sinds de jaren 1850 is
Sint-Truiden bovendien een centrum van psychiatrische zorgverlening.

 

Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) zorgt dat de naam van de stad al enkele decennia, sinds de opkomst van radio en televisie, het nationale nieuws haalt.

 

Meer dan duizend jaar lang was deze handelsstad op het uitwisselingsgebied tussen Brabant en Loon en tussen Droog- en Vochtig-Haspengouw een centrum van intellectuele bedrijvigheid dankzij de Benedictijnenabdij en later het Klein Seminarie.
Sint-Truiden was eeuwenlang erg op Luik gericht. Zo deden heel wat
Sint-Truidense priesters  pastoraal werk in het Waalse landsgedeelte.

Ambtenaren, juristen en wetenschappers weken uit naar grotere steden.

 

De lange reeks knappe geesten met
Sint-Truidense wortels deed ons dan ook verbaasd opkijken!
Maar herinnering alleen vervaagt. Daarom is er nu dit naslagwerk waarin de namen opnieuw worden genoemd.

Voor iedere figuur is er een beknopte notitie met basisgegevens.
Deze signalementen in telegramstijl bieden de aanzet om de personen verder te benaderen.

 

Beperking
Om één feitenboek te schrijven, moet een halve bibliotheek doorzocht worden.
Dit is een gigantisch werk, vooral in een tijd waar internet en ‘grijze literatuur’, zoals huldebrochures, krantenknipsels, websites, etc. massaal informatie aanbrengen.
Volledigheid is onmogelijk, al bieden het bewaarfonds Trudonensia van de stedelijke openbare bibliotheek, het historisch informatiepunt van de provinciale bibliotheek te
Hasselt en de private documentatie aangelegd door Kamiel Stevaux een goede start.

Selecteren uit honderden markante figuren is een onvermijdelijk subjectieve taak. Daarom is dit een eerste stap, waarbij wij volledig vertrouwen op beide auteurs.
Reacties op deze eerste bundeling kunnen toelaten verdere delen, in druk of digitaal online, samen te stellen en het aantal behandelde figuren te verveelvoudigen.

 

 

Dank
Wij danken vooreerst de auteurs voor hun opzoekingswerk en het neerschrijven van de gegevens in deze vorm, die dit werk voor iedereen toegankelijk maakt.
Vervolgens gaat onze dank naar die personen en instellingen, binnen en buiten Sint-Truiden, die zoekhulp boden. Hierbij wensen wij in het bijzonder een dikke proficiat te zeggen aan de diverse geschied- en heemkundige kringen, actief in onze stad, die vergeten figuren in hun tijdschriften of websites signaleerden.
Een speciaal dankwoord gaat eveneens uit naar de private verzamelaars van lokaal historisch fotomateriaal. Met veel vrijwillige inzet bewaren zij immers het virtuele beeld van
Sint-Truiden.

Ten slotte denken de auteurs aangenaam terug aan de contacten met de nazaten van de opgenomen figuren, die familiaal erfgoed ter beschikking stelden.

 

 

Wij hopen dat deze eerste editie het begin mag zijn van een hele reeks boeken over personen, die Sint-Truiden mee op de kaart gezet hebben en gemaakt hebben tot wat deze stad nu is.

 

 

Veel lees- en opzoekingsgenot!  

 

 

Bert Stippelmans
schepen van cultuur                                               

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester

 

 

“Hoewel ik heel laat (of vroeg!) was gaan slapen omwille van het jaarlijkse ‘Feesten met de burgemeester’ was ik op zondag 18 september 2011 om 10.30 uur paraat voor de officiële voorstelling van dit unieke boek.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

Praktisch
Door het grote succes is de eerste druk reeds uitverkocht.
Iedereen die nog een exemplaar wenst, kan een mail sturen naar info.bibliotheek@sint-truiden.be. Naargelang de aanvragen wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een herdruk.
Het boek kost 13,00 EUR + 6,00 EUR verzending.