Work for Change!

Op donderdag 22 maart 2012 vond de eerste Zuiddag voor het hoger onderwijs plaats.
De Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim), de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) en de Hogeschool - Universiteit Brussel (HUB) hebben samen deze pilooteditie uit de grond gestampt.

Tijdens die dag gingen tientallen studenten voor één dag niet naar de lessen, maar werkten mee in een bedrijf of organisatie.

 

In Sint-Truiden nam één studente deel aan de Zuiddag.
Evelien Jammaers, studente regentaat aan de KHLIM, zocht een job voor één dag. En ze vond die bij burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

Zuiddag startte in 2006 als een project voor secundaire scholen waarbij leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde jaar een dag werken in een bedrijf, bij een administratie, bij een organisatie of bij een particulier.
De vergoeding (van minimaal 40 euro), die ze hiervoor ontvangen, schenken ze aan leeftijdsgenoten uit het Zuiden.
In Sint-Truiden namen de voorbije jaren verschillende leerlingen deel aan deze actiedag. Zo konden de jongeren onder andere één dag werken bij de gewestelijke brandweer Sint-Truiden, bij de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken , in de stedelijke bibliotheek ‘deLeidraad’, bij Toerisme Sint-Truiden en bij de milieu- en technische dienst.

 

 

Studente Evelien Jammaers: “Sint-Truiden is een dynamische stad, die heel wat uiteenlopende evenementen en initiatieven steeds met succes weet te organiseren.
De burgemeester speelt daarbij een belangrijke rol. Toch kunnen heel weinig mensen ‘een dag uit het leven van de burgemeester’ niet omschrijven.
Hieruit groeide mijn idee om een dagje mee achter de schermen te werken en meer kennis te maken met het leven van de burgemeester.”

 

 

 

 

 

Evelien kreeg een rondleiding op het kabinet en nam een aantal mails mee door.
Verder vergezelde ze de burgemeester op een aantal activiteiten: in de voormiddag een 3-tal begrafenissen, de ‘Luisterlezerbus’ op de Groenmarkt, die in het kader van de jeugdboekenweek uitgenodigd werd door de basisschool Heilig Hart Sint-Trudo, een voordracht ‘Wild van Afrika’ van Chris Dusauchoit in het kader van het project ‘Koffie met letters’ van de stedelijke bibliotheek ‘de Leidraad’ in cultuurcentrum ‘de Bogaard’.
In de namiddag bezochten ze de afsluiting van het schoolproject ‘Walk for Water’ van leefschool ‘De Villa’ en was Evelien ook aanwezig op een ontmoetingsmoment ‘Lokaal cultuurbeleid na de ommezwaai. Middenveld en bestuur samen voor een sterk meerjarenplan’, waarvoor burgemeester Ludwig Vandenhove gevraagd was om deel te nemen aan een panelgesprek in het provinciehuis te Hasselt.

 

 

De vergoeding, die Evelien ontvangt, gaat naar een jongerenproject in Tanzania.
De bedoeling is om in Namanga een jeugdafdeling te versterken via onder meer een “Youth Business Centre” te bouwen.
Dit is een ontmoetingsruimte waar jongeren kunnen vergaderen en informatie uitwisselen (over jobkansen, beurzen, Human Immunodeficiency Virus (HIV)/ Acquired immune deficiency syndrome (AIDS), etc.) en die gebruikt wordt voor de trainingen, zodat de jongeren niet langer zaaltjes moeten huren.
Een tweede doelstelling is de lokale boerenbeweging te ondersteunen en een ondernemersklimaat te creëren door samen te werken met andere partners.

 

 

De filosofie van Zuiddag is dat jongeren het verschil kunnen maken in de wereld.
Door jongeren van Noord en Zuid samen te brengen, verruimt hun blik op de wereld.
Samen kunnen ze maatschappelijke verandering teweeg brengen.

 

 

 

 

 

“Het is een mooi project, waarbij de eerste werkervaring van jongeren wordt gekoppeld aan het gegeven ontwikkelingssamenwerking.”, zegt Ludwig Vandenhove. “Ik ondersteun trouwens alle initiatieven, waarbij leerlingen of studenten hun eerste stap op de werkvloer kunnen zetten.

 

 

Het was een fijne dag met Evelien.”

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Marie Claes één dag burgemeester van Sint-Truiden!’ van 19 augustus 2006 en ‘Sint-Truiden doet ook dit jaar mee aan ZuidDag!’ van 23 oktober 2011 op deze website.