World Circular Economy Forum 2017

Op maandag 5 en dinsdag 6 juni 2017 ging in Helsinki (Finlandia Hall, Mannerheimintie 13e) het World Circular Economy Forum door.

Er was een delegatie van de Limburgse Cleantech Community (van Greenville in Houthalen-Helchteren, Centrum-Zuid 1111).
Gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde van Klimaat en Leefmilieu Ludwig Vandenhove waren erbij.

Ludwig Vandenhove: "Na 2 dagen getuigenissen over de circulaire economie over heel de wereld, is mijn conclusie dat we het in Limburg nog zo slecht niet doen, maar dat we toch nog heel wat kunnen leren uit goede buitenlandse voorbeelden.

Dat gaat zeker op voor de Smart Cities.
In Finland en Helsinki zijn heel wat projecten, waaruit we nog veel kunnen leren. Via de contacten die we daar gelegd hebben, zullen we dan ook trachten een aantal mensen uit het werkveld naar Limburg te halen.
Het is duidelijk dat er in Finland in heel het verhaal van Smart Cities meer aandacht is voor het democratisch proces (betrokkenheid van de bevolking) en voor het sociaal aspect. Bovendien wordt er meer gewerkt met open data en is er een sterke samenwerking tussen alle betrokken actoren.

Het project Smart Cities moet in Limburg in een stroomversnelling komen en een betere samenwerking tussen de verschillende Limburgse incubatoren, gebaseerd op het Finse model, zou best onderzocht worden."

In de komende dagen kan u een uitgebreider verslag lezen op deze website.

Zie https://www.sitra.fi/en/projects/world-circular-economy-forum-2017/#wcef2017.

Zie ook Al 15 Repair Cafés in Limburg van 03-11-2016, Eerste subsidie in het kader van subsidiereglement ‘circulaire en deeleconomie’ van 25-09-2015 en Weg met de weggooi-cultuur van 19-06-2015 op deze website.