Zo hou je ongewenste gasten buiten!

‘Zo hou je ongewenste gasten buiten!’ is de titel van een brochure, die de provincie Limburg uitgegeven heeft met allerlei tips rond diefstalpreventie.

Inbraken kunnen alleen maar aangepakt worden via een integrale aanpak”, zegt gedeputeerde voor veiligheid Ludwig Vandenhove.

“Momenteel werkt de provincie Limburg aan zo een globaal plan. Ook hier zal preventie een essentieel onderdeel van vormen.”

De brochure ‘Zo hou je ongewenste gasten buiten!’ is voor het eerst verspreid tijdens Bouwinnovatie 2013, de beurs die plaatsvindt van 1 tot en met 3 en van 8 tot en met 10 februari 2013 in de Ethiasarena in Hasselt. Bouwinnovatie is dé beurs voor bouwen en verbouwen in Limburg. Ze brengt alle informatie, producten en diensten uit de sector onder één dak en biedt bouwheren en bouwprofessionals een forum om elkaar te ontmoeten.

Hieronder vindt u het voorwoord dat gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde Ludwig Vandenhove schreven voor de brochure.

Hou inbrekers buiten!

Het aantal inbraken en pogingen tot inbraken is nog nooit zo hoog geweest. In België steeg het totale aantal woninginbraken in 2011 tot 69.568. Dat zijn er ruim 6.000 meer dan in 2010.  In Limburg nam in dezelfde periode het aantal inbraken met bijna 20 procent toe, van 2.698 naar 3.198. En de tendens voor 2012 is stijgend.

Het is overduidelijk dat deze inbrakenplaag een reële bedreiging vormt voor ons  welbevinden en dat alles in het werk moet gesteld worden om hier een halt aan te roepen.  En dat kan enkel als we samen werken.  Politie, overheid en inwoners. De politie door verhoogd toezicht en extra controles. De overheid door het oproepen tot waakzaamheid en de burger door het nemen van preventieve maatregelen. Want samen houden we inbrekers buiten.

In deze brochure geven we je daarom graag meer informatie over wat je zelf kan doen om inbraak - of een herhaling daarvan - te voorkomen. Met relatief goedkope en eenvoudige maatregelen, die je best van meet af aan integreert in het concept van je woning, kan je de kans op een inbraak aanzienlijk verminderen. De tips in deze brochure zullen je huis zeker niet veranderen in een versterkte burcht maar werken inbraakvertragend. Je maakt het de inbreker met andere woorden zo moeilijk mogelijk. Dat is meestal voldoende om hem te ontmoedigen. Voor meer specifiek advies op maat van je woning of bouwplan, neem je best contact op met de inbraakpreventieadviseur van jouw gemeente of politiezone. Hij of zij bekijkt dan jouw huis door de ogen van een inbreker en geeft je gratis een neutraal beveiligingsadvies.

We hopen alvast dat je rekening zal houden met de tips en maatregelen uit deze brochure.  Want zo hou je ongewenste gasten buiten! Een veilig Limburg, daar zorgen we samen voor!

Ludwig Vandenhove                                                                         Herman Reynders

Gedeputeerde                                                                                   Gouverneur

 

Zie ook ‘De wijkinspecteur komt bij u langs!’ van 18 augustus 2010, ‘Kan u me even binnenlaten?’ van 11 maart 2011 en ‘Conferentie Diefstal in Woningen’ van 7 juni 2012 op deze website.

Tags: