Zorg voor een goede organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen

“Op diverse plaatsen, ook in Sint-Truiden, is de stembusgang op zondag 9 juni 2024 niet vlekkeloos verlopen”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Ik heb het zelf kunnen vaststellen in de Trudo Sporthal.

Een serieuze evaluatie dringt zich op tegen de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024.
Dan zou alles perfect moeten verlopen.
Ik hoorde een aantal kiezers zeggen “ik ga naar huis”.
Nu kon dat strikt genomen en wettelijk niet, omdat er nog een opkomstplicht gold. Maar ze moeten zelfs niet meer komen stemmen voor de gemeente. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen is er geen opkomstplicht meer door een historische domme beslissing van de Vlaamse regering van N-VA-cd&v-Open Vld in het algemeen en toenmalig bevoegd minister Bart Somers (Open Vld) in het bijzonder. Open Vld heeft wel meer foute beslissingen genomen, de slechte verkiezingsuitslag van de afgelopen parlementsverkiezingen bevestigen dat. Bijgevolg zijn de mensen niet meer verplicht om te gaan stemmen en kunnen zij effectief  “naar huis gaan” zonder te stemmen.

Voor mij blijft de afschaffing van de opkomstplicht onbegrijpelijk: er zijn mensen gestorven om af te dwingen dat ze mochten gaan stemmen en er zijn nog zoveel plaatsen in de wereld waar nog steeds datzelfde gebeurt.

In het kader van onze lokale democratie is het dus van het allergrootste belang om bij de gemeenteraadsverkiezingen de organisatie perfect te laten verlopen.”
___