Zwarte Piet of niet?

“Er zijn andere, echte problemen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Blijkbaar is deze ‘komkommertijd’ goed om de discussie over Zwarte Piet zelfs in het midden van een hete zomer opnieuw op te rakelen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Sinterklaas - 6 december - is nochtans nog veraf.

De oorzaak?
Weer de sociale media. Facebook en Instagram hebben immers beslist om stereotiepe afbeeldingen van zwarte mensen te weren. (1)

“Voor mij een onbelangrijk debat.
Mijn persoonlijke mening: ik stoor mij niet aan Zwarte Pieten, de context wordt volgens mij voldoende gekaderd. Zwarte Piet mag blijven voor mij, ik hou niet van symbooldiscussies, wel van het aanpakken van echte problemen.

Wat mij dus wel stoort, is dat het afschaffen of verbieden van Zwarte Pieten blijkbaar een probleem is voor heel velen, die ik op sociale media regelmatig erg racistisch zie reageren of zich op andere manieren onverdraagzaam uitdrukken over allerlei maatschappelijke situaties.
Dat vind ik veel erger.

Ik pleit voor een strengere aanpak van alle vormen van racisme, die elke dag toenemen in onze maatschappij. En meer controles, ook en vooral op sociale media.

Wellicht zullen er heel wat zijn, die niet akkoord zijn met mijn stelling, maar toch ‘op leven en dood’ vinden dat Zwarte Piet moet blijven. Het is net zoals ‘ze zijn allemaal slecht, behalve mijn schoondochter of -zoon niet’ of ‘het zijn allemaal dezelfde, behalve die dure voetballers niet waar ze elke week naar kijken of zelfs supporteren”.

Voor mij is het simpel: voor mij moet alle racisme uit de maatschappij, ECHT, niet SYMBOLISCH. Als dat het geval is, mag Zwarte Piet ook weg voor mij.”