‘Energiejacht op Maat’ van start in Limburg

Op dinsdag 3 december 2013 werd de kick-off voor Limburg gegeven van de campagne’ Energiejacht op Maat’.

Ik wil SOCIALE klemtonen leggen met de beperkte middelen, die de provincie Limburg in duurzaam beleid kan stoppen.
Het initiatief ‘Energiejacht op Maat’ past hier perfect in.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove ging samen met Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)-voorzitter  van Lummen Birgit Carlier en de betrokken personeelsleden en de partners Bond Beter Leefmilieu (BBL)  en Infrax op bezoek bij mevrouw Liliane Engelkens, Goeslaerstraat 41 in Lummen, één van de deelneemsters.

“Zo ter plaatse gaan, geeft mij de kans om nog maar eens vast te stellen hoe erg onze maatschappij er SOCIAAL aan toe is.
Door mijn vele contacten en aanwezigheidspolitiek weet ik dat inmiddels, maar ik vraag mij af of dat ook geldt voor de vele ‘specialisten’, organisaties en collega’s politici, die er veel over praten.

En dan het gebrek aan samenwerking op het terrein!
Wat heeft het zin om kansarmen gratis energieadvies te geven als je de omstandigheden ziet, waarin ze wonen?
Ik zal het initiatief nemen om op het vlak van sensibilisering qua  energie naar personen, die het moeilijk hebben, veel meer samen te werken met de Vlaamse Wooninspectie.
Energieadvies mag geen druppel op een hete plaat zijn.”

Hieronder vindt u de perstekst.  

150 kansarme gezinnen in Limburg rekenen af met energievreters in huis 

Een 150-tal kansarme gezinnen nemen in Limburg deel aan de campagne ‘Energiejacht Op Maat’. Deze campagne van Bond Beter Leefmilieu (BBL) mikt op energiebesparing bij gezinnen tijdens het stookseizoen (van 1 december 2013 tot 31 maart 2014), door gedragsverandering en/of kleine investeringen. De campagne wordt ondersteund door de provincie Limburg en Infrax. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove, Infrax en BBL sporen de gezinnen aan om op zoek te gaan naar energievreters in huis en op die manier hun energiefactuur drastisch te verlagen.

Wat is Energiejacht Op Maat?
De campagne ‘Energiejacht Op Maat’ is een onderdeel van de campagne ‘Energiejacht’ en richt zich specifiek tot kansengroepen. “Kansarmen hebben – meer nog dan de doorsnee Vlaming – baat bij energiebesparing”, zegt gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove. “Wanneer de energieprijzen stijgen, vormen ze een kwetsbare groep en dreigen ze in energiearmoede terecht te komen. Deelname aan de campagne ‘Energiejacht Op Maat’ kan voor hen een hefboom zijn in de strijd tegen deze energiearmoede. Bovendien leren de deelnemers aan ‘Energiejacht Op Maat’ om hun energiefactuur beter te begrijpen, waardoor ze sterker in hun schoenen staan om mogelijke misbruiken aan te kaarten, en helpen dit soort initiatieven het Mattheuseffect binnen duurzaam beleid zo veel mogelijk te vermijden.”

Vorig jaar bespaarden de deelnemende  gezinnen gemiddeld 9,24 %. Omgerekend naar euro, op basis van gemiddelde energieprijzen, betekent dat een besparing van zowat 150 euro. “Hiermee bewijzen ze dat het mogelijk is om puur op basis van gedragsverandering, en zonder aan comfort in te boeten, energie te besparen,” vertelt Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu. “Om energie te besparen, hoef je immers geen zware investeringen te doen. Een eerste belangrijke stap is het bijhouden van je energieverbruik. Zo raak je je bewust van je verbruik en kweek je al snel een ‘energiereflex’ aan.  Met de website van de Energiejacht kan je heel gemakkelijk  je meterstanden van gas, elektriciteit en water bijhouden. De rekenmodule berekent automatisch je energiebesparing ten opzichte van je verbruik in het verleden. Die besparing geven we niet alleen weer in percentages, maar ook in euro. Zo zie je in één oogopslag wat je inspanningen opleveren.”

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove vindt deze campagne een goede start: “150 gezinnen is een mooie start, maar we moeten het beschouwen als een begin. De overheid heeft een belangrijke taak naar begeleiding van kansarmen en dit project is een concreet en goed voorbeeld dat duurzaam beleid en ondersteuning van de meest kwetsbare doelgroepen hand in hand gaan. Ik streef ernaar om in de toekomst meer van dit soort projecten op te starten en te ondersteunen.

Rol van de energiemeester
Cruciaal bij ‘Energiejacht Op Maat’ is de groepsmethodiek en de begeleiding van de kansarmen door een ‘energiemeester’. De energiemeester is een professionele medewerker van het OCMW, de sociale huisvestingsmaatschappij, … die werd opgeleid door BBL en Ecolife.

Evelien Emmers en Sandra Carremans van het OCMW Lummen zijn twee van de 26 energiemeesters die in Limburg de opleiding volgden. “Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun energieverbruik,” vertelt Sandra. “Wij helpen hen met het controleren en noteren  van hun meterstanden van elektriciteit, aardgas en water. Op die manier worden ze bewuster van hun energieverbruik. We gaan ook bij elk gezin op huisbezoek en geven daarbij concrete tips om te besparen op elektriciteit en verwarming. Elke situatie is anders en voor ons is die individuele aanpak enorm belangrijk.”

Deelnemende organisaties
In Limburg nemen een 20-tal organisaties deel aan de campagne Energiejacht Op Maat:

  • OCMW Bree in samenwerking met De breedste schakel
  • SVK Midden-Limburg
  • Stebo – buurtwerking Winterslag
  • De Winning - Groenwerk vzw - afdeling Lummen en Hechtel-Eksel
  • De Winning - Groenwerk vzw - afdeling Genk
  • OCMW Lanaken
  • OCMW Lummen
  • OCMW Herk-de-Stad
  • OCMW Hasselt
  • OCMW Voeren
  • OCMW Maaseik
  • de Sfeer Genk
  • OCMW Beringen
  • Gemeente Leopoldsburg
  • OCMW Alken
  • OCMW Heusden-Zolder
  • Bronsgroen in samenwerking met Cordium Bilzen en OCMW Bilzen
  • Bronsgroen in samenwerking met Cordium Hasselt
  • Bronsgroen in samenwerking met OCMW Genk

Dankzij financiële ondersteuning van de provincie Limburg en Infrax kunnen deze organisaties gratis deelnemen aan de campagne en krijgen hun deelnemers gratis geschenken.

Tips waarmee je zelf aan de slag kan gaan
Je kan ook zelf deelnemen aan de Energiejacht. Een gratis meetinstrument op de website www.energiejacht.be berekent onmiddellijk hoeveel energie en hoeveel euro je bespaart. Iedereen kan zich hiervoor gratis registreren.
Hierbij vind je alvast enkele tips om energie te besparen in huis:

  • Sluit 's avonds je gordijnen. Besparingspotentieel in euro per jaar: 72 euro (bij gas), 92 euro (bij stookolie), 175 euro (bij elektrische verwarming).
  • Ga onder de douche (i.p.v. In bad). Besparingspotentieel in euro per jaar: 75 euro (bij gas), 96 euro (bij stookolie), 203 euro (bij elektrische boiler).
  • Ontdooi je ijskast als de ijslaag 2 mm dik is of meer. Besparingspotentieel in euro per jaar: 15 euro.
  • Activeer de slimme energiemodus van je digicorder. Besparingspotentieel in euro per jaar: 25 euro.
  • Gebruik spaarlampen. Besparingspotentieel in euro per jaar: 5-15 euro per lamp.

Bond Beter Leefmilieu organiseert de campagne Energiejacht Op Maat in Limburg in samenwerking met de provincie Limburg, netbeheerder Infrax, Ecolife vzw, Stebo vzw, Bronsgroen cvba-so,  en met de steun van Megaman, Bostoen en Viessmann.

Meer info vindt u hier.

 

Zie onder andere 150 kansarme gezinnen jagen op geldverslindende energievreters. Het Nieuwsblad, 04-12-2013, p. 22. 150 kansarme gezinnen rekenen af met energievreters. www.limburg-actueel.be, 04-12-2013. Bond Beter Leefmilieu, Infrax en Provincie Limburg samen op jacht naar energievreters bij kansarme gezinnen. www.infrax.be, 11-12-2013.

Zie ook Kansarme gezinnen verdienen meer aandacht binnen duurzaam beleid van 11-09-2013 op deze website.