‘Meester’ (‘Masterji’)

De Sikh-gemeenschap heeft op maandag 14 augustus 2023 voor het eerst de opvoering van een toneelstuk georganiseerd in Sint-Truiden met als titel ‘Meester’.
Locatie: gemeentelijke feestzaal Aalst, Aalst-dorp 25.

“Een bomvolle zaal, de auto’s stonden geparkeerd tot op de Borgwormsesteenweg, veel volk dus”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Ik heb weinig begrepen van de voorstelling, want op enkele Engelse passages na was alles in het Punjabi.
Punjabi is de taal van Punjab, het ‘land van de vijf rivieren’, de afkomstregio van de meeste Sikhs, die in Sint-Truiden en omgeving verblijven. Maar het herhaaldelijk en aanstekelijk gelach in de zaal en vooral de manier waarop de hoofdacteur over het podium bewoog, zijn talrijke grimassen en hand- en armbewegingen maakten het zelf voor mij aangenaam en plezant.      

In feite was dit een historisch moment, want het ging om het opvoeren van de eerste Indische toneelvoorstelling in Sint-Truiden.

‘Meester’ handelt over leven, spiritualiteit, opvoeding, godsdienst en meer. Zeer actueel dus in een tijd, waarin steeds meer mensen zoekende zijn.

Het stuk wordt gespeeld door de bekende Indische acteur Rana Ranbir en zijn medespeler Rajbir Boperal.
Rana Ranbir is goed thuis in Bollywood, het Indische Hollywood en is zeer populair bij de Sikhs.
Dat was te zien na de voorstelling, iedereen wou met hem op de foto.
Rana Ranbir is heel bekend in India, hij heeft aan veel films meegewerkt, heeft meerdere boeken geschreven en diverse scripts voor Bollywood-films.
Hij deelt zijn levensvisie via zijn acteerwerk. Maar hij is niet enkel een acteur, maar evenzeer zingt hij of is hij eerder een stand-upcomedian.   

Een dikke proficiat aan Rana en Rajbir en aan de organisatoren Nikki, Rai, Pritty, Akashdeep en Amarjit Bhogal.

Dit is de eerste toneelvoorstelling, die de Sikh-gemeenschap organiseert in Sint-Truiden. Maar ik hoop dat het niet het laatste zal zijn en dat andere gemeenschappen dit voorbeeld zullen volgen.
Cultuur en sport zijn een ideale middelen tot integratie.
Voor alle duidelijkheid: Sikhs zijn goed geïntegreerd in Sint-Truiden.”

Na afloop hield Ludwig Vandenhove een korte toespraak en overhandigde namens het Organiserend Comité enkele geschenken aan de acteurs.
Hij zei dat de acteurs en de aanwezigen, die niet in Sint-Truiden wonen altijd opnieuw welkom zijn.