‘Stagiairs’ op bezoek

Op dinsdag 5 en woensdag 13 december 2023 zijn er parlementaire stages in het Vlaams Parlement voorzien voor medewerkers van het Vlaams Netwerk tegen Armoede.

Ik heb mij onmiddellijk opgegeven om één of meerdere ‘stagiairs’ een dag te begeleiden in het Vlaams Parlement”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Armoede blijft spijtig genoeg een groot probleem in Vlaanderen. Nochtans stelt Vlaanderen sociaaleconomisch het voldoende goed om de armoedeproblematiek echt structureel aan te pakken.
Dat is een kwestie van maatschappelijke en politieke keuzes.

Het is belangrijk dat de politiek zo nauw mogelijk contact heeft met de professionelen, die dagdagelijks bezig zijn met kansarmen.
In het geval van het Vlaams Netwerk tegen Armoede gaat het vooral over beleidsmedewerkers.
 
Als volksvertegenwoordiger steek ik altijd nog iets op van zulke uitwisselingen. Ondanks mijn ruime politieke ervaring blijft het mijn blik verbreden.

Zulke initiatieven dragen tevens bij tot het beter kennen en begrijpen van de politiek door ‘buitenstaanders’.
Voor mij blijft dat een belangrijk gegeven in het opnieuw meer geïnteresseerd maken van de burger in de politiek.

Ik weet dat bepaalde collega’s daar een ander idee over hebben.
Sommigen beschouwen het zelfs als ‘tijdverlies’.
Ik vergelijk dat met vragen voor stages van leerlingen of studenten, die ik in mijn periode als burgemeester van Sint-Truiden vaak kreeg.
Ik vond en vind dat we die jongeren maximaal kans moeten geven om werkervaring op te doen. Sommige ambtenaren vonden dat echter niet de juiste aanpak, omdat ‘ze er teveel tijd moesten insteken’. Bij privébedrijven, waar jongeren ingeschakeld willen worden, leeft eveneens ‘zulke dubbelzinnige benadering’.

De personeelsleden van het Vlaams Netwerk tegen Armoede, Marlies D’Hertoge en Christophe Teirlinck, volgden de VOORUIT-fractie en de vergaderingen van een aantal commissies. Ik heb ze ook wat uitleg vertrekt over de werking van het Vlaams Parlement en ze rondgeleid in het gebouw.

Ik ben weer een ervaring rijker, ik hoop Marlies en Christophe evenzeer.”
___