‘Wortels’

Op zondag 6 augustus 2023 vond in het kader van het kunstenfestival MOMENT in Tongeren de toneelvoorstelling ‘Wortels’ plaats.
Locatie: Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs (PIBO), Sint-Truidersteenweg 323.

“Sonja en ik waren aanwezig”, zegt Ludwig Vandenhove.

“’Wortels wordt gebracht door Bruno Vanden Broecke en Adriaan Severins.

 

Bruno Vanden Broecke is een schitterend acteur, die wij al een aantal keren aan het werk gezien hebben. Bovendien is het stuk actueler dan ooit met de huidige stikstofproblematiek.

‘Wortels’ is het verhaal van een melkveehouder met een oranje bedrijf, die het ten koste van alles probeert in stand te houden. Maar zijn omgeving, zijn dieren, zijn familie en de natuur laten steeds meer van zich horen.
Een aantal landbouwers en hun families verkeren momenteel in een gelijkaardige situatie. Kortom, ‘de realiteit overtreft ook hier de fictie’.

Als effectief lid van de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams Parlement was ik nog meer geïnteresseerd om deze voorstelling bij te wonen. Vooral het mentale en het psychische element van de betrokken landbouwgezinnen komen er tevens goed in aan bod.

Ik heb veel begrip voor de betrokken gezinnen. Maar er moet nu éénmaal iets gebeuren met het stikstofprobleem en de impact op de volksgezondheid en de omgeving.

Het project is een samenwerkingsverband tussen het productiehuis Slak (een vennootschap onder firma-vof), het Algemeen Boerensyndicaat vzw en de vzw Natuurpunt.

Sonja en ik bezoeken jaarlijks één of meerdere activiteiten van MOMENT.
Een goed initiatief van de stad Tongeren.”  

www.hetmoment.be

 

Tags: