“Wat Hasselt kan, moet Sint-Truiden ook kunnen”

“De stad Hasselt gaat gratis menstruatieproducten uitdelen in de scholen. De stad Sint-Truiden moet dat ook doen”, zeggen de VOORUIT-gemeenteraadsleden Marleen Thijs en Ludwig Vandenhove.

Schepen Derya Erdogan (RoodGroen+) heeft aangekondigd dat leerlingen in de stad Hasselt in alle secundaire scholen en in vijf lagere scholen vlotte toegang krijgen tot gratis menstruatieproducten.

Wij hebben dat met VOORUIT Sint-Truiden eveneens al een aantal keren voorgesteld (januari 2021 en augustus 2022) voor onze stad bij monde van collega-gemeenteraadslid Marleen Thijs, maar de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid in Sint-Truiden wil er niet van weten”, zegt Ludwig Vandenhove.

“In Hasselt zullen de producten in mooie, onopvallende zakjes verpakt worden en geplaatst worden in kastjes.
In elk zakje zitten tien maandverbanden of tampons en het zakje is herbruikbaar. (1)

Genk doet het anders.
Daar is gratis menstruatiemateriaal ter beschikking in verschillende lokale openbare gebouwen. (2)

En wat doet Sint-Truiden? Niets algemeen, het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) helpt blijkbaar enkel discreet vrouwen, die het echt nodig hebben.

Menstruatiearmoede moet aangepakt worden, wij zullen als VOORUIT blijven aandringen dat de stad Sint-Truiden eveneens een globaal initiatief zou nemen naar jongeren en/of personen toe, die het moeilijk hebben.
Dat is geen zaak van geld, maar vooral van mentaliteit en organisatie.
We weten dat de stadskas leeg is, maar zulke financieel beperkte, doch noodzakelijke maatregel zal het verschil niet maken. Bovendien kan er beroep gedaan worden op andere verenigingen of instanties om zulke actie te ondersteunen.

Wij kunnen niet op alle vlakken Genk en Hasselt evenaren, want dat zijn centrumsteden. Maar qua aanpak van menstruatiearmoede kunnen en mogen we toch niet onderdoen.”

 

Tags: