“Zoveelste bewijs dat provincies overbodig zijn”

Een uitspraak van viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) naar aanleiding van de erkenning van een aantal geloofsgemeenschappen. (1)

“Het is niet de eerste keer dat Bart Somers die uitspraak doet”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Ik apprecieer zijn openheid in plaats van de hypocrisie van heel wat van zijn collega’s. Maar voor alle duidelijkheid: ik blijf het als rasechte Limburger uiteraard grondig oneens met de minister.

Waarom wordt er altijd ‘geschoten’ op de provincies, terwijl er ondertussen nutteloze regio’s als een nieuw bestuursniveau worden ingevoerd door de Vlaamse regering van N-VA-cd&v-Open Vld en door diezelfde Bart Somers?

Het wordt tijd dat Vlaanderen eens een echte doorlichting maakt van alle instellingen, die zogezegd een bepaalde bestuurskracht hebben en die geacht worden een goede dienstverlening te leveren aan de burger in plaats van altijd het provinciale niveau te viseren. Ja, en durf dan ook maar eens bepaalde bevoegdheden en taken van Vlaanderen te evalueren en in vraag te stellen.
Wat minder Vlaanderen zal ons klein landje België precies eenvoudiger en transparanter maken.
Er moeten net opnieuw wat bevoegdheden gefederaliseerd worden in plaats van ze verder op te splitsen.

De provincies afschaffen, is vooral enorm nadelig voor Limburg.
Dat wordt nu al bewezen door het feit dat wij als Limburgers op zowat alle beleidsniveaus financieel benadeeld worden.
Toen de provincies nog alle bevoegdheden hadden, kon dat maximaal gecompenseerd worden door de Limburgse belastingbetalers. Het beste voorbeeld is cultuur.
We hebben daar altijd achteraan gehangen in Vlaanderen. Maar nu nog meer sinds de provincie Limburg geen culturele initiatieven meer mag subsidiëren. Een ander voorbeeld: welzijn. Bovendien hebben wij in Limburg niet echt een grote stad met alle respect voor Genk en Hasselt en zullen we bij een afschaffing van de provincie Limburg nog minder te betekenen hebben in Brussel.

Ik heb er op dinsdag 6 juni 2023 nog een discussie over gehad in de Commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering.
Ik zie dan elke keer mijn collega’s denken en zeggen “de Limburgers zijn weer daar, altijd dat calimerogevoel”.
Mijn reactie? Willen we eens een echt parlementair debat houden over hoeveel geld er gaat naar de diverse regio’s en grootsteden en vooral op basis van welke criteria. En wie reageert dan? Collega Maaike Devreese (N-VA) uit Brugge, West-Vlaanderen.
Politiek niet verstandig, want als er één andere provincie benadeeld wordt buiten Limburg is het West-Vlaanderen.
West-Vlaanderen en Limburg zouden net front moeten vormen in heel dat debat. Vandaar mijn reactie, zoals op de foto te zien.
Als ze aan de provincie Limburg komen, komen ze aan mij!

Moet Vlaanderen een eenheidsworst zijn of worden?
Waarom kan de provincie Limburg niet blijven bestaan, omdat wij in Limburg liever zaken samen doen en organiseren? Wij moeten toch niet hetzelfde doen dan in de rest van Vlaanderen? Wij blijven ook één regio in tegenstelling tot de andere regio’s.

Limburg moet niet wachten tot de provincieraadsverkiezingen van volgend jaar - zondag 13 oktober 2024 - om te reageren.

Het is tijd om nu al een Limburgs front te maken voor het behoud van de provincie Limburg over alle organisaties, beleidsdomeinen en democratische politieke partijen heen. Ook zo zijn wij erin geslaagd om Limburg als één regio te behouden.”