2012 DE VRAGENDE PARTIJ - toegankelijkheid

Net zoals de meeste media, besteedt ook de nieuwsdienst van de Vlaamse Radio en Televisieomroep (VRT) aandacht aan de komende gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012.

Elke burger kan in haar/zijn gemeente een voorstel doen en dat proberen op de politieke agenda te plaatsen door er zoveel mogelijk steun voor te zoeken.
Op het voorstel dat het vaakst gesteund wordt, kunnen de lijsttrekkers reageren.
Gedurende 5 weken komen er zo 2 voorstellen per week.
Zie www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen2012/dvp.

Burgemeester Ludwig Vandenhove: “Onderstaand voorstel ligt vandaag voor:
Ik stel voor dat er wordt gewerkt aan de toegankelijkheid van horecazaken voor rolstoelgebruikers.

Mijn reactie is:
Sp.a/Lijst Burgemeester is het hiermee volledig eens. Als stadsbestuur doen we heel wat inspanningen, onder andere bij de realisatie van nieuwe gebouwen, bij de aanpassing van gebouwen, bij de aanleg van stoepen, bij de ontwikkeling van sportinfrastructuur, etc. Wij vinden dat de privésector hiertoe ook zou moeten verplicht worden naar aanleiding van nieuwbouw of renovatie. De overheid zowel Vlaams, als gemeentelijk zou hiervoor bepaalde financiële tussenkomsten kunnen voorzien."

 

En iets uitgebreider:

Betere toegankelijkheid is ook een zaak van de privésector!

“Betere toegankelijkheid mag niet enkel gelden voor de overheid, zoals gemeenten en steden, maar ook voor de privésector.” , zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Als stad Sint-Truiden voeren wij een consequent toegankelijkheidsbeleid sinds ik burgemeester ben vanaf 1 januari 1995.
Wij hebben een contract afgesloten met de vzw Toegankelijkheidsbureau, waarbij alle infrastructuurplannen, zowel qua gebouwen, als qua wegen, voetpaden en fietspaden, getoetst worden aan het toegankelijkheidscriterium.
Ik vind dit zeer belangrijk, omdat personen met een handicap dezelfde rechten hebben als mensen, die hierdoor niet gehinderd worden.

Vaak krijg ik klachten over privézaken, vooral dan horecazaken, waar er geen of slechte toegankelijkheid is.
Dit geldt in het bijzonder voor de toiletten.

Mijn visie terzake is dat ook de privé-sector zou moeten verplicht worden bij nieuwbouw en/of verbouwingen om voldoende aandacht te schenken voor de toegankelijkheid voor personen met een handicap.
Dit zou wettelijk/decretaal moeten opgelegd worden en de overheid zou hiervoor een bepaalde subsidie kunnen voorzien.
Gemeenten en steden kunnen hiervoor tussenkomen, maar dat bedrag zal wellicht te miniem zijn.
De hogere overheden, in casu Vlaanderen en de provincies, kunnen hier zeker evenveel of zelfs meer doen.

Het is pas wanneer iemand zelf gehandicapt is en/of (al dan niet tijdelijk) in een rolstoel zit, dat deze de problemen ervaart.
Ik kan hierover mee spreken: toen mijn echtgenote in 1999 als gevolg van een ongeval enkele weken in een rolstoel moest doorbrengen, heb ik goed kunnen ervaren welke problemen er zich stellen voor mensen met een tijdelijke of permanente handicap.

In de volgende legislatuur moet het toegankelijkheidsbeleid op het niveau van de stad Sint-Truiden worden voortgezet, maar moeten we ook vanuit de gemeente/stad de mogelijkhe(i)d(en) aangrijpen om de privésector te overtuigen om hier eveneens inspanningen te doen.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere de tekst ‘Terrassen, maar ook aandacht voor wandelaars, personen in een rolstoel en fietsers’ van woensdag 18 april 2012 op deze website.