Begroting 2024 stad Sint-Truiden

Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 19 december 2023 werden de begroting 2024 en de meerjarenplanning van de stad Sint-Truiden behandeld.

“VOORUIT-fractieleider Gert Stas deed een tussenkomst over de huidige toestand van de gemeentefinanciën”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. 

“Voor mij een goede tussenkomst.

Neen, VOORUIT is niet te negatief. Wij kunnen toch moeilijk de situatie rooskleuriger voorstellen dan ze is.
Wij zijn realistisch en willen de bevolking niets voorspiegelen, zoals cd&v, N-VA en Open Vld al te dikwijls doen.

Ik ben dan ook zeer ontgoocheld over de tussenkomst van de fractieleider van Open Vld Serge Gumienny en van de fractieleider van de N-VA Peter Deltour, zij het in iets mindere mate.
Akkoord, meerderheid en oppositie hebben in een democratie hun eigen rol. Maar hun interventies gingen niet of nauwelijks over de inhoud, wel over onze fractieleider Gert Stas of “de man in plaats van de bal spelen”.

Ik heb een andere manier van aan politiek doen en ik ben in de herfst van mijn loopbaan niet bereid daar nog iets aan te veranderen. De stijl of de manier waarop is zeker zo belangrijk als de inhoud.
Dat is en blijft belangrijk voor mij. En qua stijl hebben de Open Vld en N-VA mij ontgoocheld tijdens de gemeenteraad van dinsdag 19 december 2023.

Blijkbaar leert deze meerderheid weinig of niets over alles wat er misgelopen is tijdens de laatste twee legislaturen. En ik die dacht dat Sint-Truiden na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024 opnieuw ernstig bestuurd zou worden. 
De teneur blijft “wij hebben niets verkeerd gedaan”, enige schuldbekentenis is niet aan de orde.

Het is onze ambitie om als VOORUIT vanaf woensdag 1 januari 2025 opnieuw de stad mee te besturen. Maar niet op deze manier, ik heb een ander begrip van aan politiek en aan beleid doen.

Ik krijg elke dag meerdere vragen of ik de VOORUIT-lijst zal trekken en kandidaat-burgemeester ben.
Eerlijk, ik denk daar nog steeds over na, maar zulke debatten doen mij er ernstig over twijfelen. Neen, op die manier ben ik persoonlijk niet meer geïnteresseerd om nog verantwoordelijkheid te nemen om onze stad mee te besturen.
Dat laat ik dat misschien aan anderen over. Of hoe een laatste gemeenteraad van het jaar uw ogen (verder) kan doen open gaan.
Ik heb geen moeite om ‘puinruimer’ te spelen (1), maar op die manier zal het niet lukken.
Wellicht goed nieuws voor de andere politieke partijen."

Hieronder vindt u het artikel dat verschenen is op de lokale nieuwswebsite www.truiensnieuws.be en dat een goede samenvatting geeft van de tussenkomst van Gert Stas. (2) 


___