Brandweerhervorming stopgezet!

“Dit is de echte draagwijdte van de beslissing van de huidige federale regering door hier in 2010 en 2011 bijna geen of geen middelen voor te voorzien.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Dit is een echte kaakslag voor de om en bij 15.000 vrijwilligers en professionals van de diverse brandweerkorpsen.
Net nu de zonevorming op 1 januari 2010 moest opstarten en de lang aangekondigde brandweerhervorming concreet op de rails zou gezet worden, volgt deze budgettaire ingreep.
Het getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de functie van brandweervrouw /-man. Bovendien blijkt door deze beslissing veiligheid helemaal geen prioriteit te zijn voor deze regering.

 

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom legt hiermee de brandweerhervorming stil, die in 2006 en 2007 was ingezet door de laatste paarse regering met een aantal beslissingen op basis van het zogeheten rapport van de voormalige Antwerpse gouverneur Camille Paulus.”

 

 

 

 

 

De sp.a heeft omtrent deze problematiek een persbericht verspreid namens de federale parlementsleden Jan Peeters en Ludwig Vandenhove.
U vindt het persbericht hieronder.

 

 

Permededeling 16/10/2009

 

 

Brandweerhervorming terug naar af

 

 

sp.a-kamerleden Jan Peeters en Ludwig Vandenhove delen de zware ontgoocheling van de brandweerkorpsen over het afblazen van de geplande brandweerhervorming. Vanmorgen heeft het kernkabinet deze hervorming in de koelkast gezet omdat er in de begrotingen 2010 en 2011 geen financiële middelen voor vrijgemaakt zijn. Peeters en Vandenhove vinden "dat minister Turtelboom en met haar de hele regering de brandweerwereld met deze beslissing zwaar met de voeten spelen. Net nu ze al vergevorderd waren met de voorbereiding van de verbeterde organisatie van de brandweerkorpsen en een beter en uniformer statuut voor de brandweerlieden die zou ingaan op 1 januari 2010. De regering speelt op een onaanvaardbare manier met het engagement van 15.000 vrijwilligers en professionals."

 

 

De ramp van Gellingen heeft enkele jaren geleden aangetoond dat er een fundamentele hervorming van het brandweerlandschap noodzakelijk was. Dat heeft na vele jaren discussie en voorbereidingswerk geleid tot de wet van 15/5/2007 tot hervorming van de brandweer. De hervorming beoogt een betere organisatie door een zonevorming en samenwerking, een beter en uniformer statuut voor de vrijwilligers én voor de beroepsbrandweerlieden, meer aandacht voor opleiding, preventie, rationeel gebruik van materiaal, ... In de brandweerwereld en de lokale besturen werd reikhalzend uitgekeken naar de start van de hervorming.

 

 

De regering heeft steeds gesteld dat de hervorming in zou gaan op 01/01/2010. Dit jaar nog werd een aanzet gegeven met de oprichting van de pré-zoneraden in de lokale besturen, en het toekennen van een budget aan deze raden om de zonevorming concreet voor te bereiden op lokaal niveau. Sindsdien zijn honderden brandweermensen praktisch in gang geschoten om de hervorming uit te werken in hun korpsen en gemeenten.

 

 

Door de regeringsbeslissing valt dit werk nu in het water. Jan Peeters :" Deze beslissing zorgt voor een enorme ontgoocheling bij onze brandweermensen. Ze zijn echt op het verkeerde been gezet door Minister Turtelboom. Eerst iedereen aan het werk zetten om de zonevorming op 1 januari voor te bereiden,  kwistig wat geld uit te delen om alvast te beginnen met inventarissen, personeelskaders en boekhoudingen uit te werken, en dan alles af te blazen omdat de regering zelf geen budget wil voorzien voor de hervorming. Dat is de brandweerwereld met de voeten spelen!"

 

"Nu de hervorming in de ijskast zit twijfelen de gemeentebesturen nog meer over geplande investeringen in brandweermateriaal, gebouwen en personeel", vreest Ludwig Vandenhove, "Moet de gemeente nu terug zelf gaan investeren, of kunnen ze nog wachten op de komst van de zonevorming?  Is dat wachten tot Sint-Juttemis? De Regering beseft blijkbaar niet dat ze een essentiële veiligheidsdienst in onze samenleving in permanente onzekerheid duwt, en speelt met het engagement van 15.000 vrijwilligers en professionals."