Brief minister Joke Schauvliege

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove heeft (weer) een brief geschreven naar Vlaams minister Joke Schauvliege.

"Ik wil de minister er nog maar eens op wijzen dat Limburg op basis van de beschikbare oppervlakte groen en bossen recht heeft op meer Vlaamse financiële middelen", aldus Ludwig Vandenhove.
"Hopelijk volgt er (nu), liefst een positief, antwoord.

Hieronder vindt u het schrijven. 

Geachte mevrouw de minister,

Betreft:  brief vanuit de Limburgse provincieraad van november 2015 met betrekking tot Boscompensatie

Naar aanleiding van de beleidsverklaring van 12 november 2015 van gedeputeerde voor Milieu en Natuur, Ludwig Vandenhove, heeft provincieraadslid Anne Cuypers een vraag gesteld in verband met boscompensatie.
Mevrouw Cuypers vroeg zich af of het nog steeds zo is dat de meeste gelden die betaald worden voor boscompensatie bij het bouwrijp maken van bouwkavels uit Limburg komen en of die gelden terug in de Limburgse bossen worden geïnvesteerd. Specifiek werd gevraagd hoeveel geld er vanuit Limburg voor boscompensatie werd betaald en hoeveel middelen Limburg hiervan effectief terugkrijgt.

Tot op heden heeft de provincieraad nog steeds geen antwoord van u mogen ontvangen.  We vragen u daarom alsnog een antwoord te formuleren op de vragen van mevrouw Cuypers (brief als bijlage) zodat gedeputeerde Vandenhove op een volgende provincieraad uw antwoord kan mededelen aan de raadsleden.
We zijn verheugd te lezen dat u van plan bent de historisch gegroeide reserve van € 7.8 miljoen bij het Boscompensatiefonds stapsgewijs weg te werken.  In Limburg gaan we ervan uit dat we op u kunnen rekenen om hierbij een logische en eerlijke ruimtelijke verdeling te hanteren zodat de middelen die vanuit Limburg al jaren in dit fonds gestort worden nu terug geïnvesteerd kunnen worden in de Limburgse bossen.

Limburg is – zoals u weet – de groenste provincie van Vlaanderen en heeft maar liefst 40% van de Europese natuurdoelen op haar grondgebied.  Meer dan 40% van de natuurgebieden bevindt zich in Limburg en 90% van de bedreigde diersoorten komt in Limburg voor. 
We vragen u daarom ernstig in overweging te nemen het Vlaamse geld te verdelen op basis van de werkelijke verhouding IHD’s op het terrein.

Wij danken u voor een antwoord.

Ludwig Vandenhove
gedeputeerde

 

Zie ook Limburg moet meer geld krijgen voor groen en natuur van 25-04-2016 op deze website.